Dětští vegetariáni ve školní jídelně mají často smůlu. Ministerstvo chystá novou vyhlášku

před 1 měsíc 47

V Česku je pět až deset procent rodin z celkové populace, ve kterých se nejí maso, uvedla organizace Nesehnutí. Ve většině jídelen i přesto každodenní nabídka vegetariánských jídel chybí. Problémy často mají i děti s bezlepkovou či bezlaktózovou dietou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Penny a Lidl stahují ovocné nápoje, mohou způsobovat zažívací potíže. Všem vrací peníze

Podle hnutí se skoro každé čtvrté dítě v jídelně nenají. „Jedním z důvodů je skutečnost, že děti se specifickými stravovacími potřebami nejsou kolikrát ani do jídelny připuštěny. Zaměstnanci to odůvodní tím, že žáci se svým jídlem tam nemohou. Děti se nakonec musí stravovat v šatnách či ve třídě,“ objasnila pro CNN Prima NEWS Anna Neumannová, koordinátorka kampaně Pestré jídelny, jež je pod hlavičkou organizace.

Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové již v únoru vyšla metodika pro poskytování dietní stravy ve školních jídelnách. „Dokument dává návod zaměstnancům, jak by se dala taková strava připravovat nebo jak ji nakupovat,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS šéfka úřadu s tím, že metodiku obdržela všechna vzdělávací zařízení.

Třeba žáci na základní škole ve Zlíně-Malenovicích si třikrát týdně mohou vybrat ze dvou jídel, přičemž jedno je vždy bezmasé. Kuchaři školní jídelny vycházejí vstříc i dětem s bezlepkovou případně bezlaktózovou dietou.

„Zpravidla se na jídelníčku domluví paní kuchařka s rodiči. Některá jídla může dítě jíst, v jiných případech rodiče dodají surovinu sami, například jiný druh mouky,“ popsala ředitelka školy Zdeňka Jančíková.

Ministerstvo školství chystá novou vyhlášku o školním stravování, která by se měla zabývat i aktuálními dietními potřebami žáků. Dokument ale bude hotový zřejmě až příští rok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zásah v pražské škole. Děti si po vyučování domluvily bitku, v rukou chtěly mít nože

Přečtěte celý článek