Dodavatelé energií se o zákazníky perou nízkými cenami, popsal expert. Vyplatí se fixace?

před 1 měsíc 41

Cenová hladina komodit se podle CEO společnosti EPET od druhé poloviny minulého roku ustálila. „Sledujeme pozvolný pokles cen jak elektřiny, tak i zemního plynu. Pokud nedojde k nějakému výraznému negativnímu faktoru, jakými jsou například krize spojené se zablokováním logistiky, mohou ceny klesat i v roce 2025,“ prohlásil Švec.

ČTĚTE TAKÉ: CEO společnosti RIXO: Čas na vyjednávání o lepších cenách za energie je teď

Odborník v pořadu Co na to vaše peněženka připomněl, že za postupným poklesem tarifů stojí to, že obchodníci nenakupují na trhu komodity ve velkém. „Navíc roli hraje i skutečnost, že každý zákazník má jinak nastavenou smlouvu. Jakmile však kontrakty budou končit, dodavatelé klientům nabídnou ještě nižší ceny,“ vysvětlil.

„Na trhu je navíc aktuálně množství nových akvizičních nabídek pro nové zákazníky, kteří hledají nové tarify. Dodavatelé pro ně nakupují za aktuální ceny, tudíž jim mohou nabídnout výrazně lepší podmínky,“ řekl Švec s tím, že mezi společnostmi probíhá skutečná přetahovaná o zákazníka.

Ředitel firmy EPET by se vydal cestou fixace smluv. „Souvisí to s vývojem nabídky od dodavatelů. Zatímco dříve jsem doporučoval pouze jeden rok, nyní bych se přikláněl ke dvěma. Každý klient si však musí především srovnat tarify s rodinným rozpočtem,“ dodal odborník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dálkové odečty energií: Šetří čas i peníze a dávají průběžné informace o spotřebě

Přečtěte celý článek