Dáme Ukrajině to, co teď nejvíc potřebuje, prohlásil litevský ministr obrany

před 1 měsíc 40

Litevské ministerstvo obrany oznámilo, že odeslalo další balík vojenské pomoci bojující Ukrajině. Tentokrát jsou v něm hlavně dělostřelecké granáty, jejichž nedostatek ukrajinská armáda avizovala.

„Slyšíme je a naše pomoc pokračuje. Posíláme to, co Ukrajina nyní nejvíce potřebuje,“ prohlásil litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas k dodávce, která zahrnuje dělostřelecké granáty ráže 155 mm.

Kromě vojenské techniky, zbraní a munice pomáhá Litva Ukrajině i výcvikem vojenského personálu či poskytnutím zdravotní péče a rehabilitace zraněným vojákům.

„Podle odhadů německého Institutu pro světovou ekonomiku v Kielu poskytla Litva Ukrajině podporu ve výši 1,8 % svého HDP a podle tohoto parametru je nyní zemí č. 1 na světě v podpoře Ukrajiny,“ poznamenal letos v lednu litevský velvyslanec na Ukrajině Valdemaras Sarapinas.

Litevský europoslanec Andrius Kubilius, který byl dvakrát premiérem své země, navíc navrhnul vytvořit speciální úřad, který by pomoc Ukrajině koordinoval. Řekl to na konferenci „Z Litvy na Ukrajinu“, která se konala 9. února. Na tomto shromáždění připomněl, že Evropská komise již v roce 2014 vytvořila vlastní oddělení pro Ukrajinu a že by tedy Litva mohla tento příklad následovat.

„Pokud je Ukrajina naším ,plánem desetiletí´, pak Litva potřebuje speciální ,ukrajinské ministerstvo´ či institucionální dohodu o tom, jak pracovat stejným směrem. Pokusíme se takové plány realizovat,“ vysvětlil na konferenci Kubilius.

Přečtěte celý článek