Trumpův mír za 24 hodin. Krym a Donbas by předal Putinovi

před 3 týdny 29

Pokud Donald Trump vyhraje americké volby, válku na Ukrajině chce ukončit odstoupením území Ruské federaci. Americkému deník The Washington Post řekli lidé z okolí bývalého amerického prezidenta. Trump opakovaně mluví o tom, že válku na Ukrajině by dokázal ukončit do 24 hodin.

Svůj plán ale dosud podrobně nepopsal. Lidé, kteří ale o této otázce s Trumpem mluvili, řekli deníku The Washington Post pod podmínkou anonymity, že by Ukrajinu dotlačil k územním ústupkům a předal Krym a Donbas Ruské federaci. Podle jednoho ze zdrojů si Trump myslí, že si Rusko i Ukrajina „chtějí zachovat tvář, chtějí východisko“ a že obyvatelé těchto částí Ukrajiny budou souhlasit s tím, že budou součástí Ruska.

Někteří spolupracovníci bývalého amerického prezidenta se mu údajně tento plán snažili rozmluvit. „Sto procent času jsem strávil tím, že jsem s Trumpem mluvil o Ukrajině. On (Putin, pozn. red.) musí zaplatit nějakou cenu. Na tomhle nemůže vyhrát,“ řekl americkému deníku republikánský senátor Lindsey Graham.

Trumpova tisková kancelář odmítla informace přímo popřít a omezila se na konstatování, že výše uvedené výpovědi nejsou věrohodné. „Veškeré spekulace o plánu prezidenta Trumpa pocházejí z nejmenovaných a neinformovaných zdrojů, které nemají ponětí, o co jde a co se stane. O zastavení zabíjení mluví pouze prezident Trump,“ prohlásila Trumpova mluvčí Caroline Leavittová.

Fiona Hillová, bývalá Trumpova hlavní poradkyně pro Rusko, deníku The Washington Post řekla, že její bývalý šéf příliš spoléhá na své charisma a věří, že dokáže Ukrajinu a Rusko usmířit tím, že si s jejich vůdci jednoduše sedne k jednacímu stolu. Poznamenala také, že Trumpův tým považuje ruskou invazi na Ukrajinu za pouhý územní spor, a nikoli za hrozbu pro celou architekturu evropské bezpečnosti a světového řádu jako celku.

V březnu Trump na schůzce s maďarským prezidentem Viktorem Orbánem prohlásil, pokud listopadové volby vyhraje, nehodlá finančně podporovat Ukrajinu, a je přesvědčen, že tak ukončí válku Ruska proti této zemi.

Trump má podle Orbána ohledně konfliktu na Ukrajině „velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit“. Trump podle něj nechce dát na válku „ani cent“, a proto válka skončí. „Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí,“ vyložil Orbán Trumpův pohled na válku. Bývalý americký prezident si podle něj myslí, že když Spojené státy Ukrajinu přestanou finančně podporovat, Evropa to sama nezvládne a konflikt skončí.

Trump se opakovaně pochvalně vyjádřil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tvrdí, že by konflikt na Ukrajině, který před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko, dokázal vyřešit během 24 hodin. Spojenci někdejšího šéfa Bílého domu mezitím v Kongresu blokují další balík pomoci pro Ukrajinu, který se snaží prosadit současný demokratický prezident Joe Biden.

Přečtěte celý článek