F-35 neohrozí nákupy další techniky, slíbilo ministerstvo. Proč se tedy oddaluje pět velkých akvizic?

před 1 měsíc 32
 BAE SystemsBojové vozidlo pěchoty CV90 výrobce BAE Systems. Foto: BAE Systems

Když česká vláda loni na podzim schválila nákup bojových letounů F-35, ministerstvo obrany ujišťovalo, že ostatní modernizační projekty nejsou touto značnou akvizicí ohroženy. Šéf generálního štábu Karel Řehka pak ale připustil, že není „dost zdrojů na všechno“. Nová armádní koncepce ukazuje na velké přezbrojovací projekty, které se oddalují. Důvodem ale nemusí být přímo nákup letadel.

Na odklady v nákupech některých typů pozemní techniky nedávno ve Sněmovně poukázal šéf ANO Andrej Babiš. Ještě před tím o nich psal Deník N.

Pozdější letopočty, než stálo v původních plánech, se v aktualizované armádní koncepci objevily například u děl, pásových bojových vozidel pěchoty, tanků, lehkých útočných vozidel či samohybných minometů.

Kritika opozice má v tomto případě věcný základ. Tisková zpráva při pořízení letounů F-35 totiž uváděla, že „ostatní modernizační projekty české armády, zvláště modernizace těžké mechanizované brigády, nejsou tímto projektem nijak ohroženy“.

Jenže náčelník generálního štábu Karel Řehka před časem pro Deník N připustil: „Nemáme dost zdrojů na všechno a nikdy je mít nebudeme. Když dostaneme slíbená dvě procenta HDP, máme je na šest sedm let alokována na dohánění restů a budování věcí, které jsme dávno měli mít.“

Deník N oslovil ministerstvo obrany, aby zdržení u jednotlivých větších projektů vysvětlilo.

Odložení nějakého projektu nemusí nutně ještě být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek