Turci volí starosty, Erdogan chce získat Istanbul a Ankaru

před 1 měsíc 19

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) se pokusí v komunálních volbách získat radnice v Istanbulu a Ankaře, kde v současnosti vládne opozice. V obou městech se budou snažit obhájit svůj post starostové z největšího opozičního uskupení Lidová republikánská strana (CHP) Ekrem Imamoglu a Mansur Yavas. Pro opozici je nedělní hlasování rovněž zásadním testem po prohře v loňských prezidentských a parlamentních volbách.

Pro Erdogana je vítězství v Istanbulu otázkou prestiže, protože ve městě začínal jako starosta svou politickou kariéru. „Respektujeme rozhodnutí lidí, kteří přijdou k volebním urnám. Ale věřím, že nikdo nebude souhlasit s tím, aby jeho městu někdo ukradl dalších pět let,“ podotkl turecký prezident.

„Strana AKP dokončila velmi důležité projekty pro rozvoj této země,“ řekl podle agentury Reuters 28letý Faruk Baran po hlasování na jihovýchodě země. Je přesvědčený o tom, že AKP musí být silná na místní úrovni, aby mohla pokračovat ve své politice.

Na metropolitní oblast připadá podle agentury AFP zhruba šestnáct milionů voličů a třicet procent tureckého HDP. Minulé volby byly ve městě napjaté. V březnu roku 2019 těsně zvítězil současný starosta Imamoglu, AKP však dosáhla zrušení hlasování. V opakovaných volbách v červnu však Imamoglu přesvědčivě zvítězil, když dostal 54 procent hlasů. „Jsme připraveni ukázat vůli lidu a co nejdůrazněji odpovědět těm, kteří vás chtěli podvést lhaním, pomluvami a konspiracemi,“ prohlásil Imamoglu.

Místní ale nevidí šance starosty moc příznivě. „Lidé nevěří, že mohou vyhrát volby. Vláda udělá vše, co je třeba, všechny triky, aby opozice nevyhrála,“ citoval britský deník The Guardian Hüsniye Kurtovou z Istanbulu.

Metrový volební lístek

Současný prezident se do předvolební kampaně výrazně zapojil a uspořádal řadu mítinků. „Někdy se ptám, kdo je vlastně náš protivník,“ komentoval Imamoglu angažmá prezidenta v předvolební kampani. V Istanbulu kandiduje za AKP bývalý ministr životního prostředí Murat Kurum. O funkci istanbulského starosty má zájem skoro padesát kandidátů, takže volební lístek měří téměř metr.

Po loňských prezidentských a parlamentních volbách, kdy Erdogan obhájil další mandát a jeho AKP se spojenci získala parlamentní většinu, se rozpadl opoziční blok. Imamoglua tak nominovala jen CHP a v Istanbulu se očekává mezi stávajícím starostou a vládním kandidátem těsný souboj. Pohodlný náskok má podle agentury AP ankarský starosta Yavas. Třetí největší turecké město Izmir je baštou opozice a šance kandidáta AKP na zvolení jsou tam velmi nízké.

Volby v Turecku se odehrávají bez přímých podvodů, ale v neférových podmínkách. Pozorovatelé poukazují na velmi jasnou převahu, kterou má Erdogan a jeho strana ve státních i části soukromých médií. Opoziční politici čelí různým ústrkům ze strany úřadů a představitelé kurdských stran jsou v některých případech stíháni za údajné vazby na Stranu kurdských pracujících (PKK), za což v Turecku hrozí vysoké tresty. Volební místnosti se zavírají pozdě odpoledne středoevropského letního času a první výsledky by mohly být známé v neděli pozdě večer.

Přečtěte celý článek