Tvrdý trest pro ruskou studentku: Za nápis Smrt režimu ji poslal soud na několik let za mříže

před 1 týden 29

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ. Uvedl ruskojazyčný web BBC.

ČTĚTE TAKÉ: USA dodají Kyjevu zbraň, která může změnit válku. Zasáhne cíle hluboko v týlu, říká expert

Lizunovovou před dvěma týdny převedli z domácího vězení do vyšetřovací vazby, protože jednou přišla domů s dvouhodinovým zpožděním. Stala se tak první nezletilou školačkou, kterou zavřeli do vazební věznice kvůli protiválečným protestům.

Lizunovovou a Sněžkova zatkli agenti tajné služby FSB, nástupkyně sovětské tajné policie KGB, předloni v říjnu přímo v okamžiku, kdy u garáží na okraji Čity malovali nápis „Smrt režimu“. Když se jich agenti ptali, kdo nápis vytvořil, Sněžkov odpověděl, že neví – a vzhledem k tomu, že pokládal agenty za obyčejné kolemjdoucí, vyměnil si s nimi i pár nadávek, než vytáhli legitimace.

Dvojici obvinili ze spáchání tří trestných činů: vyzývání k terorismu a extremismu, jakož i vandalství motivovaného politickou záští. Sněžkova zavřeli do vazby ještě loni v lednu pod záminkou možného útěku z Ruska.

Podle portálu OVD-Info, který se specializuje na sledování policejních zákroků, více než 900 lidí v Rusku čelí trestnímu stíhání za protiválečné protesty. Loni ruské soudy vynesly sedmkrát více rozsudků na základě „protiválečných“ paragrafů než o rok dříve – 115 oproti 17.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Holubice „míru“ v Evropském parlamentu. Slovenský politik přímo na plénu vypustil opeřence

Přečtěte celý článek