Tento týden byl na iROZHLAS.cz opět velmi pestrý. Připravili jsme pro vás dvě nové série článků – jednu o tom, kde a jak mizí z Česka léky, druhou o segregaci romských dětí na českých školách. Věnovali jsme se ale také aktuálnímu dění – kauze uniklého e-mailu expremiéra Andreje Babiše (ANO) či smrti Nikolaje Šapošnikova, o kterého se policie zajímala v souvislosti s výbuchy muničního skladu ve Vrběticích. Užijte si další díl Týdeníku iROZHLASu.

NEWSLETTER Praha 8:36 16. března 2024

Bill Clinton převzal z rukou Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Fotografie týdne: bývalý americký prezident Bill Clinton na Pražském hradě | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Texty na webu iROZHLAS.cz

Týdnu serveru iROZHLAS.cz dominovaly tentokrát dvě série článků. První z nich připravil datový tým pod vedením kolegy Honzy Bočka. Ten se po roce opět podíval na to, jak se změnila v Česku situace ohledně ilegálního reexportu léků. Spoiler: nezměnilo se vůbec nic a z Česka stále mizí léky za miliardy korun. Honza vysvětluje, jak se to děje, co to znamená a co proti zaběhlé praxi mohou dělat a dělají úřady. Přináší i příběh lékárnice, která na situaci upozornila.

Druhou sérii pak představují texty kolegyň Anny Košlerové a Jany Karasové, které se rozsáhle a dopodrobna věnují tématu diskriminace romských dětí na českých školách. Celou sérii pak shrnují i ve Vinohradské 12.

Martin Štorkán z investigativní redakce zase zmapoval případ posudku pro pražský dopravní podnik za téměř 7 milionů korun. Problém je v tom, že byl z velké části zkopírovaný z internetu. Jak ale vysvětlil konfrontovaný znalec: „I kdyby to bylo stejné, není to zkopírované.“ Případem se už zabývá také ministerstvo spravedlnosti.

Shání, nebo neshání předseda hnutí ANO Andrej Babiš „kompro“ na své politické konkurenty? S kolegou Vítkem Kubantem jsme se podívali za oponu kauzy uniklého Babišova e-mailu, ve kterém žádal informace o ministru Janu Lipavském (Piráti). A zjistili jsme, že tvorba „složek“ není v hnutí ANO nic neobvyklého – jak potvrzují bývalí členové předsednictva hnutí Ivo Vondrák a Tomáš Macura.

Kolegyně Anna Jadrná absolvovala rozhovor s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS). Probrali, jak to bylo s jeho nákazou černým kašlem a proč si na některé akce primátor respirátor bral a na jiné ne. Během telefonického rozhovoru navíc jeho odpovědi někdo neustále na pozadí korigoval.

A nakonec ještě jedna investigativa: kolegyně Kristýna Guryčová a Markéta Chaloupská přinesly informaci o smrti Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády, který se dostal do hledáčku kriminalistů v souvislosti s kauzou Vrbětice. Policisté prověřovali, zda nepomáhal agentům ruské GRU, kteří útok na muniční sklady ve Vrběticích provedli. Šapošnikov zemřel v Řecku na srdeční zástavu.

Co se během týdne nejvíce četlo?

  1. Putinův projev o stavu země: Měl být jen formalitou, vyvolal ale depresivní dojem sílící eskalace

  2. Šéf pražské městské společnosti si pořídil na firmu SUV v plné výbavě. ‚Bolí mě záda,‘ hájí se Hořánek

  3. Dnes už si nemůžu dovolit říct to, co jsem běžně mohl v 90. letech, vzpomíná komentátor Bosák

Pro fanoušky mluveného slova

A co doporučit těm, kteří raději poslouchají, než čtou? I v tomto týdnu vyšla celá řada zajímavých pořadů a podcastů Českého rozhlasu.

Klidný víkend ve společnosti serveru iROZHLAS.cz a stanic Českého rozhlasu přeje

Tomáš Pika

Nejčtenější

Nejnovější články

  1. Nejvyšší čas na mír, vyzval Rusko Guterres a desítky zemí. Von der Leyenová dorazila do Kyjeva

  2. Týdeník iROZHLASu: kam mizí léky, smrt ‚ruské spojky‘ a kompro na politické oponenty

  3. Policie má ve vedení jen desetinu žen, kritizuje zpráva pro Radu Evropy. ‚Jsou dobré územářky,‘ reaguje Brno

  4. ONLINE: V rafinerii v ruské Syzrani vypukl požár. Podle médií ho zřejmě způsobil dron

  5. Střídající gólman Mrázek pomohl utlumit kanonádu Los Angeles, Chicago i tak prohrálo 0:5

  6. Sexbyznys v Česku. Muži si stáhnou prstýnek a nevěra se nekoná, část to má místo terapie, míní expertka

Aktuální témata

Webbův teleskop, Inflace, Petr Pavel, Nejbohatší člověk na světě, Vesmírný teleskop Jamese Webba, Ukrajina online, Jak ušetřit na energiích, Rusko, Ukrajina, Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Volební průzkumy, Koronavirus, Film, Statistika nehod, Můj rozhlas, Vinohradská 12, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, MS hokej 2023

Doporučujeme