Týdeník iROZHLASu: kauza Čapí hnízdo, bitva o výtoňský most a obžalovaná Nagyová na kandidátce

před 2 měsíce 65

Šéf ANO Andrej Babiš si opět oddechl. Jeho kauzu Čapí hnízdo smetl soudce Jan Šott i napodruhé ze stolu. Nebyl sám, komu se v poslední době ulevilo. Podnikatel Jaroslav Tvrdík nemusí platit státu přes milion korun za dopravu roušek a respirátorů z Číny. A zjistili jsme také, že na předních místech kandidátky ANO do eurovoleb bude Jana Nagyová, která seděla s Babišem na lavici obžalovaných. I to přinesl třetí únorový týden na serveru iROZHLAS.cz.

NEWSLETTER Praha 8:00 17. února 2024

Michala Krčmáře hnali na trati hlasití fanoušci

FOTO TÝDNE: Česko žije biatlonem, i když našim závodníkům se na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě tentokrát příliš nedaří. Michal Krčmář skončil ve vytrvalostním závodu patnáctý. Do cíle ho hnali fanoušci, kteří ho podél trati hlasitě povzbuzovali. | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Texty na serveru iROZHLAS.cz

Trestní senát v čele s Janem Šottem znovu očistil Andreje Babiše a Janu Nagyovou v kauze padesátimilionového dotačního podvodu. Proč tak rozhodl, slyšel v soudní síni také reportér Vít Kubant. Zároveň zjišťoval, zda je běžné, že soud v takto politicky citlivé kauze rozhodne během jediného jednacího dne.

Správa železnic chce pro odstranění historického výtoňského mostu v centru Prahy získat veřejnost na svou stranu. Najala si k tomu agenturu Native PR, která za své služby dostane přes dva miliony korun, vypátrali Jakub Mikel a Martin Štorkán.

Nemocnicím daroval desetitisíce roušek a respirátorů, přesto měl Jaroslav Tvrdík zaplatit za jejich dopravu z Číny. Suma to byla horentní. Ministerstvo vnitra, které v covidové krizi letecký spoj s materiálem zajišťovalo, mu naúčtovalo přes milion korun. Nakonec stát ale dluh prominul, jak zjistila investigativní novinářka Kristýna Guryčová.

Kandidátku hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu povede exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, popsaly ještě před jejím schválením reportérky Zdeňka Trachtová a Anna Urbanová. Nejzajímavější je ale páté místo. Zařadila se na něj Jana Nagyová, spoluobžalovaná se šéfem hnutí Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo.

Západem otřásla smrt Alexeje Navalného. Výrazný kritik režimu prezidenta Vladimira Putina zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem na Sibiři. Americký prezident Joe Biden ukázal prstem na šéfa Kremlu, kterému připsal zodpovědnost za Navalného úmrtí. Podrobnosti v souvislostech nabízí speciální publicistika.

Dokázali jsme také získat exkluzivní rozhovor s předsedkyní europarlamentu Robertou Metsolaovou. Anně Urbanové popsala, jak chce změnit leckdy negativní názor Čechů na Brusel. Zároveň přiznala, že se Brusel v minulosti dopustil i chyb.

A další skvělý text nám namíchala i foodblogerka Dagmar Heřtová. Tentokrát ze své cesty do Miami, kde najdete místo zvané Little Havana. Právě tam můžete ochutnat zapečený kubánský sendvič posypaný malými hranolky. Tak dobrou chuť!

Zprávy z biatlonu

Závodníci biatlonového mistrovství světa odjedou z Nového Města na Moravě se vzpomínkami na skvělou atmosféru, kterou jim připravili zejména čeští fanoušci. Právě mezi ně vyrazil reportér Michal Markup, aby zjistil, proč se našemu týmu příliš nedaří.

Šampionát přináší různé příběhy. Málo z nich je ale veselých a smutných zároveň. Vetlemu Christiansenovi zemřel dědeček, který mu v závodech vždy fandil. O den později vyhrál norský reprezentant bronzovou medaili. Na stupních vítězů mu tekly slzy po tváři.

Co se během týdne nejvíce četlo?

  1. Buď bojuješ, nebo pracuješ, vzkazuje Zelenskyj. Ukrajinská vláda žádá uprchlíky, aby se vrátili
  2. Desítky českých dívek posílali na prostituci do Finska. Hlavní strůjce přistoupil na 35 měsíců ve vězení
  3. Rusko pátrá po čtyřech lidech z Česka. ‚Jsem hrdý, že jsem na seznamu,‘ říká exsenátor

Pro fanoušky mluveného slova

Ani tento týden vás nenecháme bez doporučení pořadů a podcastů Českého rozhlasu.

  • Reportérku CNN Ivanu Kottasovou vzali Izraelci do podzemí, kde se měly skrývat špičky Hamásu a kde teroristé údajně drželi několik rukojmích. Poslechněte si populární podcast Vinohradská 12, který se svým týmem připravuje Matěj Skalický.
  • Exšéf finanční správy Jiří Žežulka popsal, proč před lety skončil: „S Babišem jsme se myšlenkově rozešli.“ Rozhovor přináší zkušená ekonomická analytička Jana Klímová ve svém pořadu Peníze a vliv.
  • Evropská unie chystá jako první na světě rozsáhlá pravidla pro umělou inteligenci, jako je ChatGPT. Část technologií bude chtít zakázat, ale nebude jich mnoho, přibližují české diplomatky v podcastu trojice zkušených novinářů Bruselské chlebíčky.
  • Najdou si oběť na seznamce a pak ji oberou o peníze. Online podvodníci ale necílí jen na ženy. Do svých sítí loví i muže, popisuje pořad Antivirus Jany Magdoňové a Jana Cibulky.

Příjemný víkend, během kterého si budete moct v klidu oddechnout, Vám za iROZHLAS.cz přeje

Anna Jadrná

Přečtěte celý článek