Týdeník iROZHLASu: Život s long covidem, boj sokolů o ukradených 46 milionů a děkan podezřelý z opisování

před 3 týdny 42

Nejsou to veselé příběhy. I v Česku žijí lidé s long covidem, přestože to u nás není oficiální diagnóza. Mluvila s nimi Anna Košlerová. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) zase v rozhovoru prozradil, koho bude volit na nadcházejícím sněmu strany. „Teď jsem právě porušil pravidlo tajné volby,“ reagoval. Vážené čtenářky, vážení čtenáři, posluchačky a posluchači, máme pro vás výběr uplynulého týdne, jak ho zaznamenávali reportéři webu iROZHLAS.cz.

Praha 8:00 13. dubna 2024

... jež bránila lano, na kterém u pilíře mostu visela aktivistka

FOTO TÝDNE: Zadržená aktivistka z řad odpůrců Pochodu pro život. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Texty na serveru iROZHLAS.cz

„Ve špatný den ležím v posteli 24 hodin s maskou na očích, špunty v uších, močím do zavařovačky, myslím na eutanazii,“ popisuje svůj život Adam Hrubý, který trpí long covidem. Se stejnou neoficiální diagnózou se potýká i Hana Pololáníková, která mluvila o „mrtvolném vyhasínání a tuhnutí těla“.

Jako první stadium demence, líčí muž život s postcovidovým syndromem, který potká 10 procent pacientů

Číst článek

„Bylo vidět, že pro Hrubého i Pololáníkovou je důležité, aby se o long-covidu mluvilo veřejně. Oba připomněli, že o post-covidovém syndromu existuje řada dezinformací, a to i v rámci medicínské komunity, na což sami narážejí ve chvíli, kdy vyhledávali pomoc lékařů. Bylo znát, že jim opravdu není dobře. Když jsme spolu mluvili v rámci telefonátu i chatovací aplikace, tak se někdy odmlčeli na delší dobu s tím, že jim došla energie,“ popsala autorka textu Anna Košlerová. 

Minulý víkend si Slováci zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho. Co vlastně jeho vítězství znamená a kdo převezme „prezidentskou stranu“ Hlas, popsal Jakub Grim

Tento víkend mají svůj kongres ODS a SPD. Ministr financí Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál už předem prozradil, koho bude volit na uvolněné místo místopředsedy strany. „Znám ji (Evu Decroix pozn. red.) z poslaneckého klubu, takže jsem připravený ji volit. Teď jsem právě porušil pravidlo tajné volby,“ uvedl. Mluvil ale i o ekonomické situaci nebo o tom, na jaké voliče ODS cílí. 

Pomohou odhalit milionovou krádež? Sokolové získali dokumenty o uzavřených úvěrových smlouvách

Číst článek

Blíží se také eurovolby. V rámci projektu Rozděleni Evropou vznikl průzkum, jak Evropskou unii vnímají mladí. Vyplývá z něj, že Česko jako součást unie je pro ně normou. „Pro mladé lidi je složitější se vůči Unii vymezit. Je to pro ně něco, co přímo žijí,“ říká sociolog Martin Kratochvíl.

Policie už více než dva měsíce řeší případ podvodu v České obci sokolské, kterou asistentka někdejší starostky spolku Eliška C. okradla o 46 milionů korun. Tomáš Pika zjistil, že ani sokolové nezahálí a snaží se alespoň část peněz získat zpět. Přihlásili se do dědického řízení po asistentce, která spáchala sebevraždu a získali dokumenty o uzavřených úvěrových smlouvách.

Děkan Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany Vlastimil Neumann čelí kritice, že opisoval při psaní své habilitační práce. Jak zjistil Artur Janoušek, o plagiátorství mluví jeho nadřízení i rektoři dalších dvou univerzit, kteří jeho práci posoudili. 

Kristýna Guryčová mluvila s Pavlem Žáčkem o milionech, které měly podpořit zájmy Ruska v Evropě. „Těžko odhadovat, kdo dostal jakou částku. To se ale podle mého názoru dozvíme,“ uvedl šéf sněmovního bezpečnostního výboru v rozhovoru. 

Co se během týdne nejvíce četlo?

  1. Zelenskyj je v patové situaci. Podle některých diplomatů bude muset změnit svou rétoriku
  2. Největší mostní oblouk v Česku dokončili stavaři nad přehradou Orlík. Vnitřkem se dá projít na druhý břeh
  3. Podpořili Pellegriniho a přišli o sponzory. Teď si slovenský zápasník Végh a modelka Alagič stěžují

Pro fanoušky mluveného slova

Ani tento týden vás nenecháme bez doporučení pořadů a podcastů Českého rozhlasu.

  • Opozice svolává mimořádné schůze, naopak Petr Fiala, premiér z ODS, argumentuje, že už všechno vysvětlil a že žádná jeho kauza neexistuje. Ve Vinohradské 12 případ kampeličky, kde měl premiér uložené peníze, rozebírá Lukáš Valášek, investigativec serveru SeznamZprávy.cz.
  • Jana Klímová se zaměřila na drahé bydlení. Česko patří podle indexu cen bytů Eurostatu k zemím, kde za posledních osm let rostou ceny nejrychleji. Proč tomu tak je a co s tím, se ptala ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.
  • Cloudová úložiště využívá velké množství lidí. Jaké jsou jejich výhody a jaká mají negativa, popisuje další díl pořadu Antivirus.  

Čeněk Třeček

Přečtěte celý článek