U nemocnic v Pásmu Gazy našli 400 těl v masových hrobech. Palestinci viní Izraelce, ti to odmítají

před 1 týden 28

Skoro 400 těl exhumovali palestinští záchranáři z hromadných hrobů u nemocnic v Pásmu Gazy. Podle palestinských zdrojů byla v hrobech i dětská těla. Spojené státy i OSN žádají vyšetření, za jakých okolností vznikly. Palestinci sami přiznávají, že některé z hrobů vznikly ještě před izraelskou vojenskou operací. A televize CNN mluvila i s lidmi, kteří do hrobů dočasně uložili své příbuzné. Přesto Palestinci za hlavní viníky označují Izraelce.

Od stálého zpravodaje Chán Júnis 9:19 26. dubna 2024

Izraelská armáda tvrdí, že nemocnice obsadila protože se tam skrývali ozbrojenci Hamásu

Izraelská armáda tvrdí, že nemocnice obsadila protože se tam skrývali ozbrojenci Hamásu | Foto: Dawoud Abu Alkas | Zdroj: Reuters

Hroby byly v nemocnicích, konkrétně v Násirově nemocnici v Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy, také v nemocnici Shifa na severu. To, že takové hroby vznikají, se vědělo během celé války. Exhumace těl ale začala až poté, kdy areály nemocnic a jejich okolí nedávno opustili izraelští vojáci.

‚Pacienti ve vážném stavu umírají i na podlaze, triáž neexistuje.‘ Francouzský lékař strávil dva týdny v Gaze

Číst článek

Podle palestinské civilní obrany si zatím podařilo identifikovat 165 těl z 392 nalezených. Lidé údajně stále proudí na místa nálezu v naději, že tam najdou ostatky svých blízkých. Některá těla podle palestinských zdrojů nesou stopy mučení.

Byla tam údajně pohřbená i těla v chirurgických pláštích, čímž chtějí palestinské zdroje ukázat, že tam byli pohřbení i lékaři a pacienti z nemocnic. Objevilo se i tvrzení, že nejméně 20 lidí bylo pohřbených zaživa, není ale vůbec jasné, na základě čeho tak palestinské úřady soudí.

V nemocnici v Chán Júnisu byly nalezeny tři masové hroby a v nemocnici Shifa jeden. Palestinské úřady tvrdí, že většina těl tam byla pohřbena během doby, kdy nemocnice obsadila izraelská armáda. Říkají, že o život tehdy přišla řada pacientů a lékařů.

Naopak izraelská armáda tvrdí, že nemocnice obsadila, protože se tam skrývali ozbrojenci Hamásu a spousta obětí byli právě oni. Hroby údajně izraelští vojáci exhumovali, protože hledali izraelské rukojmí a zkoumali, jestli nejsou pohřbení tam. Dodávají ale, že všechna těla, která exhumovali, vrátili na místa, kde byla původně pohřbená.

Izraelská armáda zahájila operaci v Násirově nemocnici. Tvrdí, že tam Hamás držel rukojmí

Číst článek

V současných podmínkách zůstává velkou otázkou to, jestli se událost podaří nezávisle prošetřit. K tomu teď vyzývají Spojené státy, například poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Ten řekl, že Spojené státy mají otázky na Izrael a celá záležitost se musí prošetřit.

OSN dokonce vyzývají k zachování důkazů, aby se celá záležitost prošetřila. Jakýkoliv nezávislý audit nebo prošetření komplikuje i to, že Izrael a Egypt nepouštějí do Pásma Gazy novináře, kteří by třeba mohli svou nezávislou prací osvětlit celý případ.

V Pásmu Gazy stále pracují pouze novináři, kteří už tam byli před válkou. Jsou to tedy Palestinci, kteří pracují pro zahraniční média.

Štěpán Macháček

Přečtěte celý článek