Za tlačenici na diskotéce ve Slušovicích navrhl žalobce organizátorovi podmínku

před 1 měsíc 38

foto Obžalovaný Jiří Kotek na chodbě Okresního soudu ve Zlíně, který začal projednávat případ tlačenice na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při které bylo zraněno 12 lidí, 18. října 2023, Zlín.

Zlín - Za předloňskou tlačenici na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při níž utrpělo zranění 12 lidí, navrhl dnes státní zástupce obžalovanému organizátorovi Jiřímu Kotkovi trest odnětí svobody na tři roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu 42 měsíců. Obhajoba žádá trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozí až osm let vězení. Dnes před zlínským okresním soudem prohlásil vinu, dříve ji popíral. Rozsudek zazní po 09:00.

"Velice toho lituju, mrzí mě, co se všechno stalo," řekl Kotek ve své dnešní závěrečné řeči. "Chci se omluvit všem poškozeným," uvedl dále obžalovaný. Kolik lístků se na diskotéku prodalo, si nepamatoval.

V kauze je obžalovaná také společnost Derby Company, jejímž je Kotek jednatelem. Pro ni žalobce Jan Zubek navrhl peněžitý trest minimálně 250.000 korun. Obhajoba s peněžitým trestem souhlasí, avšak žádá jej nižší, a to 150.000 korun. Podniku kromě peněžitého trestu hrozí i zákaz činnosti. Zmocněnec společnosti dnes před soudem taktéž prohlásil vinu a omluvil se poškozeným. Připustil, že firma diskotéku špatně zorganizovala.

V noci na neděli 30. října 2022 vznikla na schodišti, které vede do hudebního klubu, tlačenice. Zranilo se při ní 12 mladých lidí. Pět jich skončilo v nemocnici. Podle obžaloby neučinil Kotek opatření k zabezpečení bezpečnosti účastníků, v prostoru o maximální kapacitě 280 lidí umožnil vstup 400 návštěvníkům. Vstup podle státního zástupce nebyl regulován, což mělo za následek kritickou situaci. Organizaci akce označil za absolutně nezvládnutou.

Na schodišti mezi patry se setkalo velké množství lidí, kteří chtěli vstoupit dovnitř, případně jít ven. Znemožnili si tím pohyb, což u části z nich podle obžaloby vyvolalo paniku, dechovou tíseň, případně i ztrátu vědomí. Někteří návštěvníci upadli a jiní po nich šlapali.

Osmnáctiletá dívka při tlačenici utrpěla těžkou újmu na zdraví a patnáctiletý chlapec vážnou poruchu zdraví. Oba byli podle státního zástupce v přímém ohrožení života. Dalších deset návštěvníků ve věku od 15 do 19 let utrpělo různé druhy zranění a psychických potíží. "Zdraví mnoha dalších osob bylo ve vážném ohrožení," řekl Zubek. Hudební klub ve Slušovicích zůstává v provozu.

Přečtěte celý článek