Udržitelné podnikání není jen heslo. Začíná čtvrtý ročník podnikatelské soutěže

před 2 měsíce 74

Držíte se udržitelnosti? Tak zní nový slogan soutěže SME EnterPRIZE, v níž už čtvrtý rok jde o podporu a zviditelnění udržitelného podnikání.

Finalisté loňského ročníku soutěže po převzetí cen. Kdo se postaví na pódium letos? | Foto: G ČP

Záměrem organizátorů je ocenit živnostníky a začínající podnikatele s dobrými nápady, stejně jako mikro-, malé a střední společnosti (do 250 zaměstnanců), které ve svém podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti.

Předchozí ročníky soutěže totiž jasně ukázaly, že v České republice působí množství podniků, které udržitelným podnikáním dosahují značných úspěchů.

Josef Šulc, předseda Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR

Na zvýšení příspěvků pro hendikepované zaměstnance by stát vydělal, říká Šulc

„Každý rok se do soutěže hlásí pestrá skupina společností z různých oborů. Do finále se pravidelně dostávají firmy podnikající v zemědělství a biopotravinách, recyklaci, obnovitelné energetice apod. V porotě budeme rádi, když letos uvidíme v soutěži více zástupců z oblasti udržitelného stavebnictví a dopravy,“ sděluje předsedkyně poroty Helena Továrková z Nadace Veronica, která soutěž odborně zastřešuje.

Hledáme právě vás

Až do 5. dubna mohou podnikatelé a živnostníci, kteří to myslí s udržitelností vážně, podat přihlášku pomocí internetového formuláře.

Poté vybere vítěze porota, která se skládá z odborníků z akademické i soukromé sféry a neziskového sektoru, a to na základě několikakolového posuzování a pohovorů. Deset nejlepších firem a pětice úspěšných start-upů budou vyhlášeny začátkem června. Vítězná trojice v kategorii malých a středních firem, resp. i výherci start-upů, pak bude oceněna v rámci slavnostního finále v červnu v Praze.

Hostem videopocastu Byznys kafe byla vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková

Platy hodlá zvyšovat více než polovina firem, zjistil průzkum poradenské firmy

V předchozích ročnících byly v českém národním kole soutěže úspěšné společnosti jako Sonnentor se sídlem v Čejkovicích na jižní Moravě, která zpracovává byliny k výrobě čajů a koření nebo IN-EKO Team z Brna, která se specializuje na dočišťování odpadních vod z průmyslu. Na druhém místě se umístila sedlčanská Biopekárna Zemanka, angažující se ve výrobě cirkulárních produktů. V kategorii začínajících projektů zvítězila společnost s ručením omezeným Myco. Ta zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční přírodní materiály z houbového mycelia. Odborným garantem je zde agentura CzechInvest.

A letošní novinky?

„Jednou z nich je cena vysokoškolských studentů v kategorii start-upů. Chceme totiž postupně zapojit do soutěže různé subjekty, které jsou spojené s tématem udržitelnosti,“ uvádí Petra Nováčková, manažerka udržitelnosti v Generali České pojišťovně.

Odměny vítězům

První tři nejlepší podniky v kategorii malých a středních podniků mohou získat částku až do 150 000 korun, mediální podporu a nominaci do mezinárodního kola soutěže, které se uskuteční na podzim v belgickém Bruselu.

Hostitelem prvního setkání FAMILY BUSINESS WEEK v roce 2024 byl rodinný pivovar Svijany.

Rodinné firmy řešily ve Svijanech téma generační výměny a spolupráci s krajem

Výherce kategorie start-upů získá sedmdesát tisíc korun a mediální plnění. Jak jsme již uvedli, letošní novinkou kategorie je cena studentů. O vítězi rozhodnou posluchači vysokých škol. Jeden z nich získá odměnu třicet tisíc korun. Zájemci najdou přihlášky na www.sme-enterprize.cz.

Přečtěte celý článek