Ukrajinu má spasit nová laserová superzbraň. Britové usilovně pracují na urychlení dodávky

před 1 týden 30

Britská armáda v současnosti vyvíjí zbraň jako ze sci-fi filmů. Laserový systém protivzdušné obrany má naprosto zamíchat s poměry v globálním vojenství, protože by znamenal obrovské zlevnění protileteckých projektilů. Rakety stojí miliony, laserový výstřel jen pár korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská mobilizace v kostce. Do války půjdou 25letí, zákon se měnil v poslední vteřině

Londýn už letos Dragonfire úspěšně otestoval, vývoj zbraně je ale teprve v plenkách. Původně se počítalo s dokončením v roce 2032. Překotné události ve světě ale nutí britskou armádu zrychlit. Novým termínem je rok 2027. Ministerstvo obrany teď ale uvedlo, že se musí ještě přidat.

Ministr obrany Grant Shapps chce totiž systém Dragonfire nabídnout Ukrajině. Podle něj by zbraň válku zásadním způsobem ovlivnila. Informovala o tom BBC.

Velká Británie přitom počítá i s možností, že by se systém poslal na Ukrajinu v rozpracovaném stavu. „Řekněme, že to nemusí být stoprocentně dokonalé, aby se to Ukrajincům dostalo do rukou. Je to navrženo tak, abychom nečekali, až to bude na 99,9 procenta dokonalé, než to půjde do terénu. Ale abychom to dostali tak na 70 procent a pak to už na bojišti rozvíjeli,“ řekl Shapps novinářům.

Kdy přesně by Ukrajina mohla Dragonfire dostat, ale britský ministr obrany neřekl. Úvahy o zaslání systému válčící zemi si všimla i ukrajinská agentura Ukrinform. Zprávy přicházejí v době, kdy obránci čelí zvýšenému tlaku ruských invazních sil. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že se situace v posledních dnech – a obecně v období po ruských prezidentských volbách – výrazně zhoršila.

Laserový systém má i svá negativa

I během války na Ukrajině a probíhající krize v Rudém moři se ukazuje, jak je neefektivní, když levné drony zaměstnávají milionové raketové systémy. Jeden výstřel ze systému Dragonfire má stát v přepočtu asi 300 korun. Není ovšem náhodou, že laserové zbraně doposud nikdo nepoužívá. Tento arzenál má i určitá negativa.

Tím hlavním je energetická náročnost. Laserový systém emituje velké množství tepla, takže potřebuje mít přidružené obrovské chladící systémy. Mobilní systémy na lodích nebo letadlech by potřebovaly pravidelně dobíjet baterie.

Účinnost laserových paprsků navíc snižuje déšť, mlha nebo kouř. Systém také potřebuje mířit na určitý objekt alespoň 10 vteřin, aby ho zlikvidoval.

Plošné nasazení laserových zbraní by proto provázely nové logistické a technické potíže. Za výrazné snížení cen protivzdušných střel to ale možná armádám bude stát.

O laserové systémy se dlouhodobě zajímá také americká nebo izraelská armáda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na ukrajinskou energetiku

Přečtěte celý článek