Ukradl Smetana Vltavu? A byla mu Vltava ukradena?

před 1 měsíc 37

KOMENTÁŘ / Druhý březnový den letošního roku uplynulo 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany. Oblíbený hudební motiv jeho symfonické básně Vltava nás dojímal po přistání na Letišti Václava Havla v letadlech ČSA, nyní jej mohou slýchat cestující, kteří přijíždějí do Prahy ve vlacích Pendolino. Bez uzardění lze říci, že tento motiv milujeme a vůbec nám nevadí, že ho zároveň vnímáme jako originální verzi melodie dětské písničky Kočka leze dírou, kterou Smetana transponoval do mollové tóniny.

Při poslechu izraelské hymny Hatikva (Naděje) můžeme ale nabýt dojmu, že si její skladatel Šmuel Cohen Smetanův motiv vypůjčil nebo prostě Vltavu ukradl. Ten vztah však rozhodně nelze popisovat jako nepřátelské převzetí, neboť židovský rozhlas v době britské správy v Palestině hrál denně Vltavu namísto zakázané Hatikvy.  

VIDEO: Bedřich Smetana, Vltava

Podivnuhodnou shodu melodií Vltavy a Hatikvy vysvětluje izraelská muzikoložka a pianistka Astrith Baltsanová, která o historii izraelské hymny napsala knihu (Baltsanovou citoval psychiatr Cyril Höschl v časopise Reflex).

Skladatel Šmuel Cohen, pocházející z Moldávie, zhudebnil báseň o židovské naději ve svých 17 letech a použil motiv rumunské lidové písně Car cu Boi (Povoz a vůl). Text složil v roce 1878 ukrajinský židovský básník Naftali Herz Imber.

Noty skladby Kočka leze dírou FOTO: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

FOTO: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Není jasné, zda mohl již kolem roku 1878 znát Smetanovu Vltavu, jež měla premiéru v roce 1875, a oproti tomu naopak je zřejmé, že uvedená lidová písnička je mnohem starší. Baltsanová dále uvádí, že tento hudební motiv má kořeny staré nejméně 600 let, a to mezi sefardskými Židy ve Španělsku. Objevuje se totiž v modlitbě za vláhu, kterou ve španělském Toledu složil rabín Jicchak Bar-Šešet. Za inkvizice se španělští Židé rozprchli po Evropě, a mohli tudíž s sebou přenést i tuto melodii.

Nejbližším předchůdcem hudebního motivu Vltavy je ale určitě renesanční píseň Mantovana. Jak napovídá název, hráli ji hudebníci v italském městě Mantova již v 16. století. Motiv je natolik podobný, že posluchače napadne, že právě zde Smetana „objevil“ svoji Vltavu. La Mantovana ovšem souvisí se starší italskou populární milostnou písní Fuggi, Fuggi, amore mio (Prchni, prchni, lásko moje). Nápěv použil dvanáctiletý Mozart ve své variaci na populární francouzský dětský popěvek Ah, vous dirai-je, Maman (Ó, říkám vám, maminko)

VIDEO: La Mantovana, celý příběh melodie

Dále pak motiv použil také francouzský skladatel Camille Saint-Saëns ve své Bretaňské rapsodii. Smetana pravděpodobně ale zachytil Mozartovu skladbu.

Ve Švédsku se mohou přátelé hudby zase domnívat, že Smetana ukradl Vltavu ze švédské písně Ack Värmland (Ó, värmelandská zemi, ty krásná koruno mezi zeměmi švédského panství), kterou anglicky mluvící posluchači znají pod názvem Dear Old Stockholm.

VIDEO: Ack Värmland, motiv švédské lidové písně v hymně významné švédské provincie

Je pravděpodobnější, že hudební motiv písničky Kočka leze dírou má staletou tradici a putoval Evropou několika různými cestami. Smetanova Vltava je jedním z projevů této pozoruhodné poutě. Je rozhodně projevem originálním a zřejmá inspirace tuto originalitu nesnižuje. 

VIDEO: Kočka leze dírou

Přečtěte celý článek