Ukrajina je blíž americké pomoci. Dolní komora Kongresu schválila balík za skoro 1,5 bilionu korun

před 2 týdny 25

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině. Pro vyčlenění až 60,8 miliard dolarů (1,44 bilionu korun) na podporu Ruskem napadené zemi v sobotu zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti bylo 112. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl podle očekávání projít. Prezident Joe Biden jej podle předchozích prohlášení poté urychleně podepíše.

Washington 20:07 20. 4. 2024(Aktualizováno: 20:49 20. 4. 2024)

Ukrajinští vojáci

Pomoc ze strany USA však v posledních měsících vázla kvůli vnitropolitickým sporům v Kongresu (ilustrační foto) | Foto: Diego Herrera Carcedo / Anadolu | Zdroj: Reuters

Spojené státy jsou největším zahraničním vojenským podporovatelem Kyjeva, podle údajů Pentagonu mu od začátku války poskytly vybavení v hodnotě 44,2 miliard dolarů (1,05 bilionu korun).

Trump je diktátor, který si myslí, že Adolf Hitler ‚udělal pár dobrých věcí‘, varuje Hastings

Číst článek

Pomoc však v posledních měsících vázla kvůli vnitropolitickým sporům v Kongresu a stále více západních partnerů Ukrajiny, včetně Česka, upozorňovalo, že Ukrajina by bez americké podpory nemusela v příštích měsících ustát očekávanou ruskou ofenzívu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po schválení finanční pomoci pro Ukrajinu uvedl, že je vděčný Sněmovně reprezentantů, oběma americkým politickým stranám a osobně předsedovi sněmovny za rozhodnutí, jež podle něj udrží chod dějin na správné cestě. Zelenskyj to uvedl na síti X.

Kreml krátce nato vydal prohlášení, v němž uvedl, že schválení návrhu zákona o vojenské pomoci Ukrajině jen způsobí smrt ještě více Ukrajinců, podle něj vinou „kyjevského režimu“. Informovala o tom agentura AFP.

I am grateful to the United States House of Representatives, both parties, and personally Speaker Mike Johnson for the decision that keeps history on the right track.

Democracy and freedom will always have global significance and will never fail as long as America helps to…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 20, 2024

Pomoc Izraeli a Tchaj-wanu

Americká Sněmovna reprezentantů kromě Ukrajiny schválila pomoc i pro Izrael a partnery USA v jihovýchodní Asii, především Tchaj-wan, a to v celkové výši 95 miliard dolarů (2,25 bilionu korun).

Sumy vyčleněné pro jednotlivé zahraniční partnery USA se nerovnají přímé vojenské podpoře – značné podíly z trojice balíků financování půjdou na doplnění amerických vojenských zásob, rozvoj vojenské infrastruktury či humanitární pomoc.

V případě Izraele sobotní návrh počítá s podporou ve výši 26 miliard dolarů (625 miliard korun) na podporu „jeho úsilí ubránit se Íránu a jeho spojencům a na posílení vojenských operací USA v reakci na nedávné útoky“, uvádí se ve shrnutí návrhu.

V případě jihovýchodní Asie jde o podporu amerických partnerů v regionu, především Tchaj-wanu, s cílem odradit Čínu od vykonávání vojenské agrese v regionu. Tchaj-wan podle návrhu v přímé vojenské podpoře dostane zhruba dvě miliardy dolarů (47,7 miliard korun), další dvě miliardy připadnou na doplnění amerických zásob a přes tři miliardy na „rozvoj ponorkové průmyslové základny“.

ČTK

Přečtěte celý článek