„Ukrajina je Rusy převálcována.“ Pentagon tlačí na schválení americké pomoci pro Ukrajinu a Izrael

před 1 týden 33

Vedoucí představitelé se ve středu podle agentury AP sešli se zástupci Sněmovny reprezentantů, aby je přesvědčili o potřebě schválit finanční balík pomoci pro Ukrajinu a Izrael. Ten zahrnuje 14 miliard dolarů určených na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliard pro Ukrajinu a devět miliard na humanitární pomoc a peníze pro asijské partnery USA. Ve Sněmovně reprezentantů by se o pomoci mělo hlasovat v sobotu.

„Ať už se jedná o munici, vozidla nebo platformy, Ukrajina je Rusy převálcována,“ řekl americkým zákonodárcům podle agentury AP předseda sboru náčelníků štábů generál Brown. „Řeknu vám jen, že Ukrajina právě teď čelí na bojišti hrozivým podmínkám,“ dodal.

Jednání se účastnil i americký ministr obrany Lloyd Austin. „Již nyní vidíme, že se situace na bojišti začíná trochu měnit ve prospěch Ruska. Vidíme, že dosahují postupných úspěchů. Vidíme, jak jsou Ukrajinci vystaveni výzvě, pokud jde o udržení frontové linie,“ řekl.

Jejich hodnocení současné situace na Ukrajině přišlo v době, kdy se republikáni ve Sněmovně reprezentantů přou o zákon o zahraniční pomoci ve výši 95 miliard dolarů, který Senát schválil v únoru, připomněla agentura AP. Balík poskytuje finanční pomoc Ukrajině, Izraeli a dalším spojencům, stejně jako humanitární pomoc civilistům v Gaze a na Ukrajině a doplnění peněz pro americkou armádu, aby nahradila zbraně zaslané na Ukrajinu.

Chybějící pomoc poskytuje Rusům flexibilitu

Zpoždění americké pomoci navíc podle amerického Institutu pro studium války (ISW) poskytuje ruským silám flexibilitu při vedení útočných operací. To může v budoucnu vést k dosažení operačně významných úspěchů. Značné zpoždění americké vojenské pomoci již způsobilo nedostatek zásob raket protivzdušné obrany a brání Ukrajině přizpůsobit se vyvíjejícím se ruským úderům, dodávají analytici.

Snižující se počet raket pro protivzdušné obranné systémy donutil „Ukrajinu učinit obtížná rozhodnutí o rozdělení systémů protivzdušné obrany mezi týlové a frontové oblasti, čímž zůstaly frontové jednotky do značné míry vystaveny ruskému leteckému útoku“. Podle ISW mohou pouze Spojené státy „rychle poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany v rozsahu nezbytném k výraznému zlepšení schopností protivzdušné obrany Ukrajiny“.

Vzhledem k tomu, že Rusko během jara zintenzivnilo své útoky na Ukrajinu, pociťují ukrajinská města a vesnice nedostatek systémů protivzdušné obrany stále více, protože ruské útoky způsobily nárůst počtu obětí. Podle prezidenta Rusko v březnu vypálilo na Ukrajinu přes 400 raket různých typů, 600 bezpilotních letounů Šáhid a tři tisíce řízených leteckých bomb, které způsobily vážné škody na infrastruktuře.

ISW ve své analýze připomíná rozhovor Volodymyra Zelenského, který poskytl americké televizi PBS. „Říkám vám upřímně, bez této pomoci nebudeme mít šanci na vítězství,“ prohlásil. „Dnes máme jeden dělostřelecký granát na (ruských) deset. Můžeme to takhle ustát? Ne. Letadlo máme jedno na (jejich) 30. Jak se dá takhle bojovat?“ zdůraznil Zelenskyj.

Hlasování o balíku proběhne v sobotu

Hlasování o balíku pomoci by mělo proběhnout v pátek. „Sněmovna tento týden musí tento balík schválit a Senát by ji měl rychle následovat,“ napsal na sociální síti X Biden. Hlasování na plénu sněmovny se čekají v sobotu večer, ovšem není jasné, zda by se v případě souhlasu kongresmanů ihned věcí zabývali senátoři. Úspěch plánu ve sněmovně bude nejspíše vyžadovat spolupráci republikánů a demokratů, upozorňují americká média.

Nový pokus o uvolnění podpory pro partnery Spojených států přichází šest měsíců poté, co prezident Biden navrhl původní balík spojující podporu Ukrajiny, Izraele nebo Tchaj-wanu. V upravené verzi s celkovými výdaji ve výši 95 miliard dolarů (přes 2,2 bilionu Kč) jej v únoru schválil Senát. Johnson jej ale odmítl předložit ve sněmovně, kde mnozí členové těsné republikánské většiny vystupují proti dalším výdajům na pomoc Kyjevu.

Tento týden Johnson přišel s plánem rozdělit senátní návrh na tři díly a hlasovat samostatně o podpoře Ukrajiny, Izraele a spojenců v jihovýchodní Asii. Jedna část počítá s přibližně 61 miliardami dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a partnerům v regionu, návrh ohledně Izraele by uvolnil 26 miliard včetně devíti na humanitární pomoc. V součtu s osmi miliardami v asijské části plán kopíruje balík přijatý Senátem.

Zelenskyj ale tento postup kritizuje. „Je to naprosto čistá politika. A upřímně řečeno, hanba pro svět. Hanba pro demokracii a všechny ty, kdo o ní hovoří,“ řekl Zelenskyj PBS. „Nyní je potřeba populisticky pomáhat Izraeli a zapomenout na to, co se děje na Ukrajině. Je to čistá politika. Znamená to, že je všem úplně jedno, kolik lidí denně umírá na Ukrajině,“ pokračoval. „Nežádáme žádné speciální zbraně. Nemluvíme o nějakých raketách s doletem dva až tři tisíce kilometrů a podobně,“ řekl. „Budu věřit, že Spojené státy přesto pomoc nezastaví,“ uzavřel.

Přečtěte celý článek