„Ukrajina našla slabé místo Ruska.“ Válečný veterán vysvětlil, proč je reakce tak hysterická

před 1 měsíc 40

Ukrajinské útoky na ruské ropné rafinerie ukázaly, že jde o slabé místo. V reakci na tyto ukrajinské úspěchy začalo být Rusko hysterické. V rozhovoru pro ukrajinský web Espreso to řekl veterán rusko-ukrajinské války, válečný analytik a bývalý ukrajinský velitel Jevhen Dykyj. Ukrajinské údery vyřadily z provozu nejméně deset procent kapacity ruských rafinerií.

Dykyj v rozhovoru pro ukrajinský web komentoval ruské intenzivní ostřelování z posledního týdne, které se zaměřilo především na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. „Minulou zimu chtěli udělat velký blackout, aby byla tma, zima, v domnění, že obyvatelstvo v týlu propadne depresi a bude požadovat od úřadů kapitulaci,“ popsal.

Strategie podle něj ale zafungovala přesně naopak, protože lidé se pouze sjednotili. Útoky z posledního týdne podle něj svědčí o hysterii ruských sil.

„Je to taková hysterická reakce –⁠ snaha najít něco jako odpověď na to, že Ukrajina našla slabé místo. Jsme ve válce proti šílené benzinové pumpě. Rusko a ropa jsou téměř synonyma. A to je jediný zdroj zahraniční měny,“ vysvětlil Dykyj. Rusko má podle něj hodně ropy a plynu, ale nemá dostatek zpracovatelských a přepravních kapacit a vše se dělá velmi sovětsky. „Je tam několik gigantů, kteří jsou velmi zranitelní,“ dodal.

Ruská protivzdušná obrana navíc není schopna tyto rafinerie pokrýt, protože velikost Ruska je z hlediska obrany nevýhodou. Opravy takových rafinerií trvají dlouho a vyžadují západní díly, které jsou pod sankcemi.

„V zařízeních není jediná ruská součástka. A nejde o čipy, které lze vybrat z mikrovlnné trouby nebo pračky a propašovat do Ruska v pytlích. To je úplně jiný příběh. Tady se sankce nedají obejít. Ukrajina našla slabé místo Ruska, našla místo, kam zasáhnout,“ zdůraznil.

Tyto sankce šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova, jak údery Dykyj nazval, jsou prý daleko účinnější než západní sankce. Ukrajina na ruská ropná zařízení v poslední době útočí stále častěji navzdory tomu, že Washington podle listu Financial Times požádal Kyjev, aby s tím přestal, protože se obává, že by útoky mohly vést ke zvýšení světových cen ropy a také vyprovokovat Moskvu k odvetným akcím.

„Teď je nám jedno, kdo nám říká, co máme dělat, a kdo ne. Viděli jsme, že to funguje, že Budanovy sankce jsou mnohem účinnější než Bidenovy. Budeme v nich pokračovat,“ dodal Dykyj.

Hořící rafinerie podle něj také nelze skrývat před voliči.„Právě proto se nepřítel snaží ukázat, že údery na rafinerie nezůstanou pro Ukrajinu bez trestu,“ uzavřel Dykyj.

Už dříve britské ministerstvo obrany odhadlo, že údery na ruská zařízení vyřadily z provozu nejméně deset procent kapacity ruských rafinerií. Ukrajina nedávno zaútočila na 12 ruských ropných rafinerií pomocí bezpilotních letounů. Některá z nejvzdálenějších zařízení, která byla napadena, jsou od Ukrajiny vzdálena necelých tisíc kilometrů, což potvrzuje dosah ukrajinských bezpilotních útoků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že minulý týden ruské síly použily proti Ukrajině více než tisíc prostředků vzdušného útoku – rakety, kamikadze drony a letecké bomby.

Přečtěte celý článek