Ukrajina podnikla velký noční útok na ruskou energetickou infrastrukturu

před 1 týden 24

20. 4. 2024Aktualizovánopřed 32 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

Reuters

Ukrajina v noci na sobotu zaútočila drony na ruská energetická zařízení podporující vojensko-průmyslovou výrobu, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z ukrajinské rozvědky. Rusko tvrdí, že sestřelilo nad nejméně osmi svými oblastmi padesát ukrajinských dronů. Na mnoha místech však přiznává poškození infrastruktury, v Bělgorodské oblasti údajně po útoku zemřeli tři lidé, včetně těhotné ženy.

Při společné operaci ukrajinské bezpečnostní služby SBU, vojenské rozvědky GUR a speciálních jednotek byly zasaženy nejméně tři elektrické rozvodny a sklad pohonných hmot, uvedl zdroj z ukrajinské rozvědky.

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov prohlásil, že v důsledku útoku začal hořet obytný dům ve vesnici Poroz a zahynuli dva civilisté, muž a žena. „Po shození výbušných zařízení zcela vyhořel soukromý obytný dům a stodola a další dům byl vážně poškozen,“ napsal na síti Telegram.

Později Gladkov oznámil další úmrtí a tři zraněné ve vesnici Novaja Tavolžanka, které podle něj způsobilo ukrajinské ostřelování. „Těhotná žena, která šla po ulici, utrpěla vážné zranění. Byla převezena do nemocnice, kde zemřela,“ řekl. Nad Bělgorodskou oblastí mělo být sestřeleno 26 dronů.

Ve Smolenské oblasti se podle ruských úřadů stal terčem útoku ukrajinských dronů palivový a energetický komplex. „Protivzdušná obrana drony sestřelila, ale následkem padajících trosek došlo k požáru kontejneru s palivem,“ napsal na Telegramu gubernátor oblasti Vasilij Anochin.

BBC také upozorňuje na hlášení gubernátora Kalužské oblasti, podle nějž byla výbuchem dronu lehce poškozena energetická infrastruktura. Exploze nastala v místě elektrické rozvodny, sdělil gubernátor Vladislav Šapša.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v noci na sobotu byla deseti drony napadena i Brjanská oblast, osmi drony Kurská oblast, další drony byly sestřeleny nad Tulskou, Rjazaňskou a Moskevskou oblastí.

Ukrajina, která již déle než dva roky čelí ruské agresi, v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Kyjev slíbil, že v odvetě za rozsáhlé ruské bombardování ukrajinského území přenese boje na ruské území, napsala agentura AFP.

Dron zabil novináře, tvrdí Rusko

Na jihovýchodní Ukrajině zahynul v pátek v důsledku dronového útoku válečný reportér ruského listu Izvestija Semjon Jeremin. List o tom informoval na Telegramu. Podle něj zemřel dvaačtyřicetiletý novinář na následky zranění. Ukrajina se podle agentury Reuters ke zprávě nevyjádřila.

Podle Izvestijí její válečný zpravodaj zahynul v ukrajinské Záporožské oblasti, jejíž část Rusko okupuje. Jeho poslední reportáž se věnovala ruskému pohledu na dronovou válku s Ukrajinou, dodal deník.

Přečtěte celý článek