Ukrajina uzavřela seznam mezinárodních válečných sponzorů. Tlačila na ni Čína, Francie, Rakousko a Maďarsko

před 1 měsíc 40

Ukrajinská vláda uzavřela internetový seznam firem, které považovala za mezinárodní válečné sponzory. Rozhodnutí bylo přijato kvůli rostoucímu tlaku ze strany některých států, jejichž firmy se na seznamu objevily. Hlavně se mělo jednat o Čínu, Francii, Rakousko a Maďarsko.

„Ministerstvo zahraničních věcí bylo informováno o četných podnětech zástupců diplomatických sborů partnerských zemí týkajících se absence právního rámce pro existenci seznamu Mezinárodních sponzorů války. A v souladu s tím i na negativní dopad tohoto seznamu na přijímání důležitých rozhodnutí k potírání ruské agrese,“ napsala ve vyjádření ke zrušení seznamu ukrajinská vláda.

Ministerstvo spravedlnosti zdůraznilo nepřípustnost šíření takových informací jménem státu bez úpravy problematiky na legislativní úrovni. Ta nebyla do dnešní doby stále přijata. „Zástupci Rady národní bezpečnosti a obrany mimo jiné poznamenali, že k realizaci státní sankční politiky není třeba dalších institucí, neboť veškeré komplexní informace o této problematice jsou obsaženy ve Státním registru sankcí,“ doplnila informaci vláda..

Vláda tak seznam „mezinárodních válečných sponzorů“ na webových stránkách Národní agentury pro prevenci korupce uzavřela. O dalším postupu bude jednat Meziresortní pracovní skupina, která vytvoří podmínky k další realizaci sankční politiky. Stránka „International Sponsors of War“ na webu NACP tak bude přesměrována na web Státního rejstříku sankcí.

„Černá listina nemá žádné právní postavení, ale je ostudou pro přibližně padesáti velkých společností, které působí v Rusku a pomáhají Kremlu ve válce na Ukrajině například tím, že platí daně,“ napsala o seznamu agentura Reuters.

S odvoláním na nejmenované, ale s věcí dobře obeznámené zdroje, píše Reuters, že na Ukrajinu v této otázce „tlačí nejen Čína, ale i Francie, která chce ze seznamu vyřadit obchodní řetězce Auchan a Leroy Merlin“. Čína, která chce vyřadit celkem čtrnáct společností, neboť uvedení na seznamu pro ně má „negativní vlivy“, je velkým odběratelem ukrajinského obilí. A přestože je obecně vnímána spíše jako spojenec Ruska, Ukrajina doufá, že se připojí k ukrajinskému mírovému summitu, jenž se má uskutečnit ve Švýcarsku.

Jak Reuters připomíná, kromě Číny a Francie tlačily v loňském roce na ukončení a smazání svých firem i Maďarsko a Rakousko. Obě země tímto krokem podmiňovaly své politické postoje. Maďarsko hrozilo, že zablokuje vojenskou podporu Evropské unie Ukrajině a sankce proti Rusku, když na seznamu zůstane jeho OTP Bank, a Rakousko prohlásilo, že nebude se sankcemi Evropské unie souhlasit, dokud nebude z této černé listiny vyškrtnuta Raiffeisen Bank International, největší západní banka v Rusku. Obě země se splnění svých požadavků dočkaly.

Přečtěte celý článek