Ukrajina zasáhla další ruskou rafinerii vzdálenou přes tisíc kilometrů. Škody jsou astronomické

před 4 týdny 31

Ukrajina pokračuje ve své letecké kampani zaměřené na ničení ruských ropných rafinerií a dalších závodů. Snaží se tak narušit průmyslový sektor, z něhož do válečného rozpočtu přitékají ohromné prostředky, a zdá se, že je v tom poměrně úspěšná. Dronové útoky již omezily kapacitu ruských rafinerií asi o 14% a nezdá se, že by s nimi Ukrajinci hodlali přestat. Pokračují rovněž v úderech na ruské průmyslové podniky, které vyrábějí zbraně a další produkty potřebné pro armádu.

Ukrajinské vzdušné síly během posledních několika měsíců začaly útočit na ruské ropné rafinerie, což narušilo vysoce lukrativní obchod s ropnými produkty, píše agentura Reuters. Rusko, druhý největší vývozce ropy na světě, ztratilo podle jejích odhadů již asi 14% své výrobní kapacity, a přichází tak každý den o ohromné sumy, protože poptávka po ropných produktech převyšuje poptávku po surové ropě.

Jak si povšiml i americký Institut pro studium války, poslední cíle, které ukrajinské drony zasáhly, se nacházely na území Tatarstánu a byly vzdálené více než 1300 kilometrů od ukrajinských hranic. S odvoláním na zprávy ruských válečných blogerů analytici uvedli, že drony zasáhly budovu ve městě Jelabuha v komplexu tamní polytechniky, kterou Rusové využívají pro výrobu dronů Šáhed útočících na Ukrajinu.

Ukrajinské drony v úterý v téže oblasti ale také zaútočily na třetí největší ropnou rafinerii Taneco ve městě Nižněkamsk, rovněž vzdálenou asi 1300 kilometrů od hranic, a zasáhly jednotku zpracovávající asi 155 tisíc barelů surové ropy denně. Kapacitu rafinerie tak podle odhadů analytiků snížili na polovinu.

K útokům se přihlásily ukrajinské tajné služby a podle Institutu představují významnou ukázku ukrajinské schopnosti provádět cílené údery na místa skrytá hluboko v ruském vnitrozemí. Podobné akce jsou nutnou součástí ukrajinské kampaně využívající asymetrických prostředků k poškozování průmyslových odvětví, která zásobují a podporují ruskou armádu, dodali analytici.

Přečtěte celý článek