Ukrajinci již tajně mají rakety dlouhého doletu ATACMS, píše Reuters. Dostali je prý v březnu

před 1 týden 23

Spojené státy americké tajně dodaly na Ukrajinu první rakety ATACMS dlouhého doletu již před několika týdny, píše agentura Reuters s odvoláním na anonymního amerického představitele.

Podle uvedeného zdroje, byly rakety součástí balíčku pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (7 miliard korun), který prezident Joe Biden schválil 12. března. Zmíněný představitel však odmítl specifikovat, kolik uvedených raket na Ukrajinu putovalo.

Reuters uvádí, že Ukrajina poprvé použila tyto zbraně zhruba o měsíc později, 17. dubna, během útoku na letiště na Krymu, vzdálené asi 165 kilometrů od stávajících hranic.

K jejich dalšímu nasazení pak mělo dojít proti ruským cílům hned během následující noci na jihovýchodní Ukrajině.

Dodávky armádních taktických raketových systémů s doletem až 300 kilometrů se v USA jednalo s Bidenovou administrací již měsíce. Rakety středního doletu byly na Ukrajinu dodány minulé září, připomíná Reuters.

Kyjev podle dostupných zpráv již dříve nasadil do akce střely ATACMS ve verzi o doletu asi 160 kilometrů (americká armáda má ale ve výzbroji i verze s doletem až dvojnásobným). Ty se odpalují ze stejného automobilu HIMARS jako šestice menších raket, jedná se ale pouze o jedinou mohutnější střelu s delším doletem.

Přečtěte celý článek