Ukrajinci poškodili ruskou korvetu u Kaliningradu, tvrdí média

před 3 týdny 25

foto Ilustrační foto - Ukrajina v noci na 4. srpna 2023 při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď Oleněgorskij Gorňak. Snímek z paluby ukrajinského vodního dronu zachycuje útok na plavidlo. 

Kyjev - Požár v neděli vážně poškodil moderní ruskou raketovou korvetu Serpuchov, kotvící na základně Baltijsk v Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspě Ruska, uvedla ukrajinská vojenská rozvědka. Stanici Suspilne anonymně sdělila, že za poškozením plavidla stojí její operace. Tvrzení ukrajinské rozvědky nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Rusko se k události zatím nevyjádřilo.

Požár podle oznámení ukrajinské rozvědky zcela zničil komunikační a automatizační zařízení lodi. Obnova bojeschopnosti plavidla potrvá "dlouho", prohlásila také rozvědka. Své oznámení zakončila slovy "Burácení hromu nezná mezí. Pokračování příště! Sláva Ukrajině!", čímž podle portálu BBC News naznačila své zapojení.

Rusové od začátku své agrese proti Ukrajině přišli o množství plavidel Černomořské flotily, včetně její vlajkové lodi, křižníku Moskva. Ukrajinci podle mluvčího ukrajinského námořnictva také poškodili čtyři velké výsadkové lodě Černomořské flotily, sloužící i k zásobování vojsk, připomněl server RBK-Ukrajina.

Serpuchov patří do třídy Bujan-M, na Západě je označován za raketovou korvetu, v Rusku za "malé raketové plavidlo". Plavidlo pojmenované na počest města Serpuchov původně sloužilo u Černomořské flotily, než bylo převeleno k Baltské. Navzdory relativně malým rozměrům a posádce disponují lodě této třídy relativně mohutnou výzbrojí v podobě střel s plochou dráhou letu, schopnými podle odhadů zasahovat cíle na vzdálenost 1500 až 2600 kilometrů. To Rusko demonstrovalo už během tažení v Sýrii odpálením střel Kalibr z korvet Kaspické flotily. Tyto střely Rusko nasadilo také proti Ukrajině.

Přečtěte celý článek