Ukrajinci zřejmě zpackali střídání jednotek. Rusové postoupili bez boje o 7 kilometrů.

před 1 týden 25

Již bezmála rok bojují vojáci ukrajinské 47. samostatné brigády na těch nejžhavějších úsecích fronty. Nyní měl konečně přijít moment rotace, kdy unavené bojovníky nahradí čerstvé síly. Podle všeho ale došlo k chybě a nová brigáda neobsadila jejich pozice. Rusové toho okamžitě využili a postoupili nebráněným bojištěm o více než sedm kilometrů.

Rusko získalo sedmikilometrový postup, když náhle využilo chybnou rotaci ukrajinských sil, jež ponechala část fronty nehlídanou, píše britský Telegraph. Jmenovitě jde o vesnici Očeretyne, nacházející se severozápadně od Avdijivky, z níž se stáhla elitní ukrajinská 47. samostatná mechanizovaná brigáda, která po bezmála roce bojů měla být vystřídána čerstvými silami.

Tato brigáda, vybavená americkými zbraněmi měla za sebou nasazení v čele ukrajinské letní protiofenzivy, vyčerpávající obranu severního křídla Avdijivky a nahradit ji měli vojáci 115. brigády. Došlo však k tomu, že zatímco se 47. brigáda začala stahovat, nová jednotka pozice neobsadila, a tak na ně zaútočili Rusové, jimž nestálo v cestě vůbec nic.

List cituje velitele 47. brigády Mykolu Melnyka, který ztratil nohu během letní protiofenzivy. „Drastický postup Rusů se stal možný, protože některé jednotky se prostě „vy*aly“ na pozice. Doufám, že dostanou trénink a přeškolí je na stormtoopery,“ napsal Melnyk s tím, že jediný důvod, proč Rusové nepostoupili dál, byl v tom, že se jeho jednotka otočila a znovu zapojila do boje. „47. mechanizovaná brigáda je zpátky v práci,“ informoval Melnyk.

Mezera vytvořená chybějící 115. brigádou umožnila ruské 30. motostřelecké brigádě, aby postoupila podél železniční trati vedoucí severozápadně od Avdijivky až do zmíněného Očeretyne a soudě podle aktualizovaných map Deep State nyní kontroluje většinu zmíněné obce. „Díry v obraně zacpali ti, kteří plánovali zotavení. Ještě měsíc a bude to rok bez rotace,“ konstatoval velitel vyčerpané ukrajinské brigády.

Přečtěte celý článek