Ukrajinské drony decimují důležité ruské rafinerie. V plamenech skončila druhá za dva dny

před 1 měsíc 31

Vlny desítek ukrajinských dronů zamířily podruhé za dva dny na ruské cíle. Zatímco v úterý se ocitla v plamenech hlavní jednotka na destilaci ropy velké rafinerie NORSI ve městě Kstovo, v noci na středu byla zasažena rafinerie v Rjazani, kde rovněž vypukl požár.

Více než 50 dronů vyslala Ukrajina na ruské území za poslední dvě noci. V noci na úterý podle ruských úřadů letěly některé na Moskvu a další způsobily požár v rafinerii ve městě Kstovo v Novgorodské oblasti. Útok bezpilotního letounu zasáhl také sklad pohonných hmot ve městě Orel. Podle agentury RIA sestřelila protivzdušná obrana již během úterní noci celkem 25 ukrajinských dronů.

Agentura Reuters uvedla s odvoláním na anonymní zdroje, že při úterním útoku byla poškozena hlavní jednotka na destilaci ropy rafinerie NORSI společnosti Lukoil, což znamená, že nejméně polovina výroby rafinerie, která zpracuje asi 15,8 milionů tun ruské ropy ročně, je zastavena. NORSI přitom vyrábí 5,8% veškeré rafinované ropy v Rusku, 11% ruského benzinu a další ropné deriváty –  6,4 % motorové nafty, 5,6 % topného oleje a 7,4 % leteckého paliva v zemi.

Další masivní útok bezpilotních prostředků následoval v noci na středu. Podle ruských činitelů tamní protivzdušná obrana zničila přes 30 dronů jen nad Voroněžskou oblastí, která leží u hranic s Ukrajinou. Ruskojazyčný server BBC News napsal, že v rafinerii u Rjazaně po útoku drony hoří.

To podle všeho dokládá i záběr na hořící závod, zveřejněný na sociálních sítích.

Další dron byl sestřelen, když se blížil k ropné rafinerii v Leningradské oblasti, sdělil tamní gubernátor Alexandr Drozdenko. Na práci zařízení to prý nemělo žádný dopad. V Belgorodské oblasti padající trosky dronů podle úřadů poškodily plynové potrubí a připravily několik vesnic o elektřinu.

Podle Reuters je otázka paliv pro Rusy velmi citlivá, a to zvlášť před prezidentskými volbami, protože údery na rafinerie by mohly vést ke zvýšení cen benzinu a nafty. Z toho důvodu již Rusko na začátku března zavedlo půlroční zákaz vývozu benzinu.

Přečtěte celý článek