Ukrajinský MiG na videu ničí ruské cíle nad Oděsou. Je to průšvih, míní komentátor

před 1 týden 26

Ukrajinský MiG-29 si nebral servítky a poslal k zemi ruský průzkumný dron v Oděské oblasti. Zachytily to kamery a na straně příznivců Ukrajiny pořízené video vzbudilo pochvalné ohlasy. Podle tamního komentátora ale není k oslavám důvod.

Před několika dny se na sociálních sítích objevil záznam, na němž ukrajinský proudový stíhací letoun MiG-29 likviduje v Oděské oblasti, ruský průzkumný dron, patrně Orlan-10. Ty používá armáda Ruské federace mimo jiné k navádění svých raket a dělostřelectva na cíl.

Ukrajinský expert Oleksandr Kovalenko, který podle webu TSN patří do řad skupiny Information Resistance, ale upozorňuje na to, že důvodů k oslavám je v tomto případě pramálo. Ba naopak, ve skutečnosti je událost spíše politováníhodná.

Jak píše na sociální síti Telegram, útočit na podobně malé a „bezvýznamné“ cíle rozhodně nemají MiGy-29 v popisu práce. Zdůvodňuje to tak, že investice do podobné obranné operace mnohonásobně převyšují náklady na zmíněný bezpilotní letoun. Stíhačka musí vzlétnout, spotřebuje nemalé zdroje na let k dronu, pak vypustí raketu, která je už sama o sobě řádově dražší než její cíl, například zmíněný Orlan-10, a navíc se její pilot musí vyhnout riziku v podobě střepin své vlastní rakety a zničenému dronu, domnívá se Kovalenko.

„Tyto cíle by měly být sestřelovány prostřednictvím systémů protivzdušné obrany s krátkým dosahem, ať už kanónového nebo protiletadlového raketového typu,“ píše.

Dodává zároveň, že zmíněné video není o mnoho víc, než jasný důkaz nedostatečného pokrytí Oděské oblasti prostředky protivzdušné obrany na této úrovni, takže k likvidaci miniaturní hrozby je potřeba masivního vojenského prostředku.

„Místo použití levné rakety k zničení průzkumného dronu, který navádí a koriguje údery balistickými raketami, je vypuštěna do vzduchu rovnou stíhačka,“ píše Kovalenko.

Oděská oblast čelí poměrně často raketovým úderům, které zasahují nejen obytné budovy v samotné metropoli, ale i její přístav. Jak uvedl web Ukrajinská pravda, jen na samotnou přístavní infrastrukturu města Oděsa zaútočili Rusové již nejméně 39krát. Zničili, nebo poškodili přitom 215 budov, 153 dopravních prostředků, osm civilních lodí a zranili 26 civilistů.

Přečtěte celý článek