Ukrajinský ministr zemědělství je ve vazbě. Měl nezákonně skupovat státní pozemky

před 1 týden 22

Ukrajinský protikorupční úřad tento týden informoval, že Solského podezírá z machinací se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích úřad uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů korun).

ČTĚTE TAKÉ: Bratři, vraťte se a bojujte. Jinak nás Rusko zmasakruje, vzkazují Ukrajinci krajanům v cizině

Solskyj v návaznosti na toto oznámení slíbil úřadům plnou součinnost a ve čtvrtek podal demisi. Ve funkci zůstane do té doby, dokud parlament žádost o rezignaci neprojedná.

Na Ukrajině jde o první známý případ od nástupu prezidenta Volodymyra Zelenského k moci, kdy úřady označily ministra za podezřelého v korupční kauze, podotkla agentura Reuters. Ukrajinský prezident loni vyměnil svého ministra obrany Oleksije Reznikova, jehož úřad zasáhl korupční skandál. V čele ho nahradil Rustem Umerov.

Soud v pátek uvedl, že Solskyj zůstane ve vazbě do 24. června. Prokuratura při čtvrtečním soudním jednání uvedla, že mu hrozí až 12 let vězení.

Čtyřiačtyřicetiletý Solskyj stál ve středu ukrajinské snahy o udržení obilného průmyslu v chodu, píše Reuters. Běžný vývoz zemědělských produktů znemožnilo svou plnohodnotnou invazí z února 2022 Rusko, jehož armáda zablokovala exportní trasy přes Černé moře a obsadila některé přístavy a zemědělskou půdu na jihu země.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Přečtěte celý článek