Ukrajinský prezident Zelenskyj navštíví Francii a Německo, oznámila jeho kancelář

před 2 měsíce 82

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příštích dnech navštíví Francii a Německo. V sobotu má v plánu promluvit na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde se setkává řada významných představitelů mnoha zemí světa. Informovala o tom podle agentury Reuters kancelář ukrajinské hlavy státu i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Zelenskyj s Macronem v pátek v Elysejském paláci podepíše bilaterální bezpečnostní dohodu. Podrobnosti o ní však zatím nejsou k dispozici. Francouzský prezident měl původně v plánu smlouvu dojednat tento měsíc na Ukrajině, cestu ale z bezpečnostních důvodů odložil.

„Vzhledem k tomu, že ruské agresivní tažení proti Ukrajině brzy vstoupí do třetího roku, bude návštěva pro (Macrona) příležitostí znovu potvrdit odhodlání Francie a partnerů poskytovat Ukrajině neochvějnou a dlouhodobou podporu,“ uvedl v prohlášení Elysejský palác.

Kyjev kvůli ruské invazi usiluje mimo jiné o členství v NATO a podle diplomatů uzavře tento týden s Paříží a Berlínem dohody o bilaterálních bezpečnostních zárukách, píše Reuters. Smlouvy by měly nastínit rámce pro dlouhodobou vojenskou, humanitární a finanční pomoc a podporu obnovy ruskou agresí zasažené země.

Podle dvou diplomatů obeznámených s rozhovory mezi oběma zeměmi by Francie měla oznámit fond ve výši 200 milionů eur (asi pět miliard korun) na civilní projekty, které budou realizovat francouzské společnosti.

Podrobnější plány Zelenského v Německu zatím nejsou k dispozici. Na třídenní konferenci v Mnichově se mimo jiné očekává účast americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, německého kancléře Olafa Scholze nebo českého prezidenta Petra Pavla.

Přečtěte celý článek