Umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa. Premiér Fiala má o chování hnutí ANO jasno

před 1 týden 23

Hnutí ANO dává jasně najevo, že je mu budoucnost českých občanů úplně jedno, vzkázal premiér Petr Fiala (ODS). Babišova partaj podle něj zrušila účast na pondělním jednání o důchodové reformě u prezidenta Petra Pavla, protože se na ničem dohodnout nechce. Předseda vlády to napsal na sociální síti.

Proč hnutí ANO zrušilo další jednání o důchodové reformě? Protože se zkrátka na ničem dohodnout nechce. Nemají žádný plán, nejsou schopní přijít s alternativními návrhy, umějí jenom bořit, strašit lidi a hájit zájmy svého šéfa,“ reagoval premiér Fiala. „My jsme předložili dobrý návrh důchodové reformy pro všechny, kteří už v penzi jsou, nebo se na ni teprve chystají,“ pokračoval ministerský předseda.

ANO podle něj všem těmto lidem vzkazuje, že mu na nich nezáleží a nezajímá je, jak jim stát ve stáří pomůže. „Hnutí ANO zrušilo polovinu všech navrhovaných termínů k jednání. Dává tím jasně najevo, že je mu budoucnost českých občanů úplně jedno. Nám to ale jedno není, proto důchodovou reformu prosadíme,“ vzkázal premiér. Už v sobotu na ostravském kongresu občanských demokratů v Ostravě Fiala řekl, že reformu vláda prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne.

Opoziční hnutí ANO zrušilo účast na plánovaném pondělním jednání o důchodové reformě na Hradě. Další jednání v současném formátu, tedy se zástupci ANO a koalice, považuje nyní proto prezident Petr Pavel za bezpředmětné. Plánovanou schůzku ale zachová. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na páteční tiskové konferenci řekl, že je připraven dát návrh k projednání vládě 30. dubna. S hnutím ANO je ale podle svých slov ochoten dál jednat.

Babišovo hnutí své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že členové vlády opakovaně prohlašovali, že reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí. „Zástupci hnutí ANO se nebudou účastnit dalších jednání u prezidenta Petra Pavla. A to proto, že premiér Petr Fiala i ministr Zbyněk Stanjura opakovaně deklarovali, že důchodovou reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí. Jednání u prezidenta by za těchto okolností bylo zbytečné. Odmítáme dělat stafáž,“ napsalo Babišovo hnutí na sociální síti. „Panu prezidentovi jsme vše vysvětlili v dopise, kde jsme shrnuli naše argumenty a zároveň jsme předestřeli cestu, jak bychom udržitelnost důchodového systému řešili my,“ dodalo.

Prezident Pavel vyjádřil zklamání z rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání. Prezident podle Hradu vnímá téma jako celospolečensky důležité a dlouhodobé, proto se snažil vytvořit prostor pro politickou diskusi vlády a opozice. Pondělní termín jednání i jeho obsah byl na minulé schůzce podle kanceláře prezidenta odsouhlasen všemi, zrušení dopisem ve čtvrtek odpoledne považuje Pavel za nekonstruktivní.

„Další rozhovory v současném formátu považuje prezident po veřejných výstupech představitelů hnutí ANO k tématu a po zaslání dopisu za bezpředmětné a pozici ANO k tématu důchodů za dostatečně zřejmou,“ oznámil Hrad. „Prezident republiky se bude však důležitému tématu věnovat i nadále a plánovanou schůzku a návazná jednání zachová,“ dodal.

Přečtěte celý článek