Úmrtí kutnohorského vůdce sekty se vrací před soud. Znalci dokončili revizní posudek obžalovaných

před 1 týden 36

Městský soud v Praze se ve středu opět vrátí k projednávání případu úmrtí kutnohorského léčitele a vůdce sekty Richarda Šiffera. Soudnímu senátu totiž již před časem přišel revizní znalecký posudek. Psychiatři by v něm měli odpovědět na otázku, zda obžalované zubařka Magdalena Š. a důchodkyně Irena S. měly v době skutku zachovány ovládací a rozpoznávací vlastnosti.

Kutnohorská sekta Praha 6:19 24. dubna 2024

Obžalované z vraždy kutnohorského vůdce sekty, zubařka Magdalena Š. a učitelka v penzi Irena S., se ve středu dopoledne poprvé v letošním roce opět dostaví k soudu.

ON, náš vůdce: jak fungovala sekta plná psychického nátlaku a teorií o pekle i elfech

Číst článek

Senát v čele s Daniellou Sarah Sotolářovou už totiž má k dispozici revizní znalecké posudky z oblasti psychiatrie. „Ve věci budou v rámci hlavního líčení provedeny toliko výslechy znalců,“ potvrdila serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu mluvčí soudu Štěpánka Tykalová.

V ideálním případě by tak soud měl mít již jasno v tom, zda obě obžalované při zabití léčitele Richarda Šiffera trpěly bludy a zda byly trestně odpovědné. Zatímco znalci z přípravného řízení takový stav odmítali, další posudky popisovaly, že obě ženy bludy trpěly.

Rozpory mezi znalci

Psychiatrička Monika Holečková byla na dřívějším jednání přesvědčená o tom, že Magdalena netrpěla bludy, protože osm hodin po zabití vůdce se sama šla s Irenou přihlásit na policii. Podle ní si tak ženy uvědomovaly, že se dopustily něčeho protiprávního. S tím ale obhajoba zásadně nesouhlasila. „To, že ležela několik hodin vedle mrtvoly, je projevem její normality?“ ptal se advokát zubařky Martin Bugaj.

Policie v případu úmrtí člena kutnohorské sekty obvinila šest lidí. Podíleli se na násilných rituálech

Číst článek

Naopak psychiatr Ilja Žukov, který zpracoval znalecký posudek na obžalovanou Irenu, řekl, že jde o naprosto ojedinělý případ jak v Česku, tak po celém světě. „To její bludné prožívání bylo pro mě tak intenzivní. Ona ho považovala za boha,“ uvedl.

Předsedkyně Sarah Sotolářová proto přistoupila k zadání revizní znaleckého posudku, který vypracovali odborníci z královéhradeckého ústavu. „Ani u nás v senátu se nepodařily rozptýlit pochybnosti o závěrech znaleckých posudků,“ řekla v září loňského roku. Původně senát počítal s tím, že by posudky mohly být hotové již do konce roku, pokračování líčení ale přichází až o čtyři měsíce později.

Kutnohorská sekta

Kutnohorské společenství vešlo ve známost až poté, co zubařka Magdalena a důchodkyně Irena podle obžaloby usmrtily vůdce sekty Richarda v noci na 4. října 2022 v bytě v pražských Hájích. Obě ženy jsou před Městským soudem v Praze obžalované z vraždy. Obžaloba uvádí, že vystudovaná doktorka pedagogiky předtím zubařku utvrzovala v tom, že musí muži vyhovět v jeho přání zemřít.

U soudu vyšlo najevo, že zavražděný padesátiletý muž působil v Kutné Hoře jako samozvaný léčitel. Shromáždil kolem sebe stoupence, kteří se řídili v osobním i pracovním životě jeho pokyny. Svědci vypovídali o tom, že je fyzicky i psychicky týral.

Tři měsíce před úmrtím Richarda ve společenství zemřeli dva muži. Oběma případy se stále zabývá policie. V souvislosti s úmrtím, ke kterému došlo v okolí hradu Český Šternberk, již obvinila šest lidí z nejbližšího okruhu Richardových stoupenců.

Vít Kubant, Martin Štorkán

Přečtěte celý článek