Únik informací v Praze? Ředitel z magistrátu nařkl poradce Pirátů, v kauze má figurovat i ANO

před 1 týden 52

Podle zdroje z magistrátu, který je o dopisu údajně detailně informovaný, Rak napsal, že Beneš zneužil informace, které interně získal, a informoval protistranu o plánech, jak se hodlá město bránit. „Ředitel Rak tvrdí, že poradce Beneš dostal město do situace, kdy to může jeho pozici během soudního sporu oslabit,“ popsal zdroj obsah dopisu pro web Neovlivní.cz. Dopis měl následně oficiálně potvrdit i mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Řediteli magistrátu bylo v této věci zasláno podání o tomto jednání, které postoupil, tak jako v jiných podobných případech, odboru právní podpory pražského magistrátu, který situaci posoudí. Do doby posouzení případu odborem právní podpory se k případu nebudeme vyjadřovat,“ sdělil mluvčí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stát přispívá ministru Bekovi 57 tisíc korun na bydlení. Podle experta je to moc

Rak podle zmíněného webu zaslání dopisu nepopřel, ale celou věc nechtěl komentovat. „Nebudu nic vyvracet, ani potvrzovat. Nezlobte se, nejsem oprávněný ke komunikaci s médii,“ řekl Rak. Beneš obvinění z vyzrazení taktiky odmítl. „Nemám tušení, jak na to pan Rak přišel. Nikomu jsem nic neprozrazoval,“ uvedl. Navíc jej podpořil i Zábranský. „Věřím Petrovi Benešovi, že neříkal žádné strategické věci. Je gramotný a neřekl by nic, co by Prahu poškodilo,“ uvedl Zábranský.

Informace o taktice města měly prý zaznít na schůzce 17. dubna. Té se měli mimo jiné zúčastnit Zábranský, Rak, právníci města a Beneš. Podle Zábranského ale na jednání nezaznělo nic zásadního, a proto nehodlá dopis nijak zásadně řešit. „Přechroustá si to úřad. Kdybychom na té schůzce řešili strategické věci, přistupoval bych k tomu samozřejmě jinak,“ podotkl.

To, že na schůzce nezaznělo nic podstatného, ale odmítá právnička Karolina Besser Zelenková, jejíž kancelář město zastupuje. „Podle mě byly důležité všechny věci, které se tam probíraly, respektive rozhodně by je neměla znát protistrana,“ uvedla Besser Zelenková. Zdůraznila, že zazněly skutečnosti týkající se možného vývoje soudního sporu a jeho řešení.

Roli měla hrát i spolupracovnice Andreje Babiše

Soudní spor má ale ještě jednu linku. Firmu Vinci Construction totiž zastupuje Radmila Kleslová, právnička a dlouholetá blízká spolupracovnice Andreje Babiše (ANO), která je od posledních voleb také pražská zastupitelka za ANO. Její role je proto složitá, jelikož by jako zastupitelka měla hájit zájmy Prahy, ale na druhé straně poskytuje placené právní rady firmě, která se s městem soudí. „Celé je to takové nešťastné. Myslím, že to i komplikuje rozhodování na straně města,“ podotkl ke Kleslové Zábranský.

O Kleslové údajně mluví Rak ve svém dopise. Z osobního rozhovoru s ní prý pochopil, že má informace od Beneše. „Kleslová s Rakem mluvila den po schůzce, kde se probírala taktika města. V dopise Rak píše, že mu sdělila informace, které neměla vědět, a z rozhovoru pochopil, že je má od poradce Beneše,“ popsal zdroj z magistrátu.

Stejně jako Beneš odmítá obvinění i Kleslová. „To je naprostý nesmysl. Firma Vinci Construction, kterou zastupuji už sedm let a řádně jsem nahlásila střet zájmů, spor o pozemky nad Prahou zatím nepravomocně vyhrála. Žádné strategické informace jsem od nikoho nezískala a ani nemohla, žádné tam nejsou,“ uvedla Kleslová.

Web Neovlivní připomněl, že ve sporu Prahy a Vinci Construction jde o pozemky na Praze 8, kvůli nimž Kleslová Prahu zažalovala za nedůvodné obohacení. Pozemky totiž patří firmě a město za ně neplatilo nájem. Město ale považovalo požadavek firmy za vysoký a výši nájemného nechalo projít soudním řízením. Jako jedno z řešení se nyní jeví směna pozemků.

Rak figuruje i v dalším sporu

Nejde ale o první spor na magistrátu, ve kterém figuruje Jan Rak. V březnu web Seznam Zprávy upozornil, že ředitel odboru hospodaření s majetkem může být ve střetu zájmů, jelikož jezdí na chatu vlastněnou majitelem firmy, které podepisuje milionové veřejné zakázky. Podle katastru má jít o pražskou firmu Waterway Assets. Jako jednatelka firmy byla přitom ještě nedávno vedená Rakova manželka Karolína.

Jako konečné spoluvlastníky pak evidence skutečných majitelů uvádí rodinu Erbenových, kteří zároveň ovládají společnost JE Group, jež je úspěšná v získávání zakázek od pražského magistrátu. Rak s ní od roku 2018 podepsal objednávky na práce za zhruba 20 milionů korun. Jak podotýkají Seznam Zprávy, mnohé zakázky se vešly pod dva miliony korun, takže je odbor vedený Rakem nemusel soutěžit dle pravidel zákona o veřejných zakázkách.

V rozhovoru s webem Neovlivní.cz upozornil na některé nejasnosti také poradce Beneš. „Nevím, proč nějaký dopis o mně napsal. Možná se zeptejte, jaká je pozice pana Raka a proč to dělá,“ uvedl. Rak ale obvinění ze střetu zájmů odmítl a postavil se za něj i magistrát a primátor, kteří si nechali zpracovat analýzy, podle nichž o žádný střet zájmů nejde. „Na základě informací, které máme k dispozici, jsme dospěli k jednoznačnému právnímu názoru, že pan ředitel Rak jako náš zaměstnanec svým jednáním neporušil žádný předpis ve vztahu k problematice střetu zájmů,“ uvedl mluvčí Hofman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Praha 7 přišla s odvážným plánem. Chce zdražit parkování, peníze pak rozdělit mezi neřidiče

Přečtěte celý článek