Univerzitami v USA zmítají propalestinské demonstrace. Zatčených je přes pět set

před 1 týden 32

před 25 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

BBC

,

CNN

,

AP

,

AFP

Válka v Gaze se přelévá i do akademického prostředí ve Spojených státech. V mnoha univerzitních kampusech vznikají provizorní stanová městečka. Americké univerzity jsou dějištěm protestů již od loňského října. V posledních dnech se však napětí vyostřilo poté, co vedení Columbia University zavolalo policii na své vlastní studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu. Podobné protestní akce se následně začaly objevovat po celé zemi.

Ve čtvrtek byly v souvislosti s protesty proti izraelskému tažení v Pásmu Gazy zadrženy desítky lidí. Policie proti demonstrantům zasahovala na mnoha místech Ameriky, mimo jiné v Bostonu, Atlantě i Los Angeles. Studenti volají po přerušení styků univerzit se společnostmi, které napomáhají Izraeli v jeho válce proti teroristickému hnutí Hamás. V některých případech požadují i přerušení spolupráce se samotným státem Izrael, uvádí agentura AP.

Neprotestují jen studenti

Akce podle médií přitahují i aktivisty „zvenčí“, kteří vášně dál rozdmýchávají. Něco takového se v pátek stalo v areálu Emory University v Atlantě, uvedla škola. Podle jejího prohlášení si v kampusu postavila stany řada lidí, kteří nejsou členy akademické obce, nýbrž „aktivisty, kteří se pokouší narušit chod univerzity“. Později se k této skupině připojili i členové samotné univerzitní komunity.

Policisté následně několik desítek lidí zadrželi. Mezi zatčenými by podle CNN měla být i profesorka ekonomie Caroline Fohlinová a vedoucí katedry filozofie Noëlle McAfeeová. „Začal jsem utíkat, a když jsem se otočil, viděl jsem, že dostali mého kamaráda. (...) Je mi z toho smutno, nejen kvůli Emory University, ale kvůli stavu Ameriky. Co to má sakra znamenat?“ vyjádřil se k zásahu jeden ze studentů.

Nepokoje začaly na Columbia University

Současné protesty na amerických vysokých školách, které vedly ke střetům s policií a zatýkání, začaly na Columbia University v New Yorku. Stalo se tak poté, co minulý týden tamní rektorka Minouche Shafiková požádala policii o vyklizení kampusu. Žádosti předcházela její výpověď v americkém Kongresu o reakci univerzity na údajný antisemitismus na akademické půdě. Policejní zásah z minulého týdne však protesty neutišil. V kampusu záhy vyrostlo nové stanové městečko. Vedení školy zavedlo distanční výuku a nyní s protestujícími studenty vyjednává.

Ti newyorský kampus odmítají opustit již desátý den a v protestech pokračovali i v noci na pátek, kdy uplynulo původní ultimátum, které jim univerzita dala na vyklizení prostor školy. Demonstranti s protestními transparenty se v noci rozešli ve chvíli, když na místo dorazily asi čtyři desítky policistů. „Vyjednávání pokročila a pokračují podle předpokladů,“ uvedlo v pátek podle AFP vedení univerzity.

Univesity of Southern Califonia pro změnu zrušila tradiční ceremoniál pořádaný na konci akademického roku. Vedení univerzity uvedlo, že kvůli novým bezpečnostním opatřením jej nelze uspořádat. Losangeleská vysoká škola před několika dny sklidila kritiku obhájců svobody slova a přední muslimské organizace, když oznámila, že na ceremoniálu nevystoupí nejlepší studentka loučícího se ročníku, uvedla agentura AP. Absolventka Asna Tabassumová totiž veřejně vyjádřila podporu Palestincům a podle vedení univerzity by její projev přinesl „významná“ rizika.

Podle kritiků propalestinských protestů demonstrace provázejí projevy antisemitismu a zastrašování židovských studentů.

Přečtěte celý článek