Úřady jdou zúčtovat s Čechy kvůli jejich oblíbené činnosti. Nesmí se to dělat, dostanete drsnou pokutu

před 1 měsíc 43

Jak známo, státní kasa je děravá jak řešeto a je neustále nutné ji plnit dalšími a dalšími příjmy. Pochopitelně lze vymýšlet nové povinnosti pro daňové poplatníky, avšak to je mimořádně nepopulární. Mnohem lepším řešením je posvítit si na určité šedé zóny, které dosud existovaly a byly víceméně tolerovány, avšak které by mohly přinést velmi zajímavé příjmy, kdyby se do toho úřady opřely.

Mějte to v pořádku

A přesně to se teď děje. Už rok platí nový zákon, o kterém mnoho lidí neví, ale který by na ně mohl opravdu nemile dopadnout. Jde o to, že nejrůznější internetová tržiště a bazary musí hlásit aktivitu svých uživatelů finančním úřadům. Zejména pokud jde o příjmy z prodeje určitého zboží.

Bylo poměrně obvyklé, že se tyto příjmy příliš nedanily, k čemuž pochopitelně nikdo nevyzýval ani to nikdo neschvaloval, ale prakticky se to nevymáhalo, jelikož úřady neměly jak zjistit, kdo a za kolik co prodává. Jenže teď, díky rozhodnutí Evropské unie, musí tržiště data odevzdávat přímo na příslušné finančáky. Ty tak mají o poznání jednodušší práci, jelikož si data jednoduše srovnají s tím, co jim kdo tvrdí v daňovém přiznání.

Jak už bylo uvedeno, platí to již rok, avšak žádné větší akce v tomto směru neprobíhaly, což se dalo vykládat jako určitá doba hájení. Teď by se ale lidé měli připravit na to, že se to bude řešit a do daňového přiznání, které se má odevzdat do konce března 2024, by rozhodně měli uvést vše podle pravdy a pochopitelně to také zdanit, byť to může být nepříjemné. Vycházejte z toho, že finanční úřad o vašich aktivitách dobře ví a čeká, co mu pošlete.

Co vás čeká

Pochopitelně to příliš nemusíte řešit ve chvíli, kdy jste za rok dvakrát prodali staré oblečení po dětech nebo něco obdobného. Podobně nahodilá činnost je v pořádku. Na těchto tržištích se však pohybují i lidé, kteří zde regulérně podnikají a mají pocit, že na ně nikdo nemůže. Opak je teď pravdou.

Čtěte také: Klienty VZP čeká velká změna. Pozor, ať nepřijdete o všechny peníze. Mají na vás políčeno

Pakliže byste své příjmy správně nedeklarovali, počítejte s tím, že kromě toho, že vám daňový úřad vyměří doplatek, napaří vám také pokutu, abyste si takové jednání napříště dobře rozmysleli. Ta přitom může být poměrně citelná a navíc upozorníte i na to, aby se pro jistotu podíval na vaše příjmy do minulosti, kde rovněž může najít nemilá překvapení.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek