USA nakoupí Ukrajině vojenský materiál za šest miliard dolarů, avizoval Austin

před 1 týden 27

Spojené státy ohlásily další vojenskou pomoc Ukrajině. Kyjevu hodlají nakoupit rakety do protivzdušných baterií a další vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Web Politico ovšem podotýká, že doručování materiálu potrvá pravděpodobně delší dobu.

Ohlášená americká akvizice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Šéf Pentagonu Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Vláda Spojených států k nákupům využije peníze, které tento týden vyčlenil Kongres, když v rámci širšího balíku opatření schválil uvolnění 61 miliard dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a dalším partnerům v regionu. Většinu balíku podle amerických médií tvoří peníze na vojenské účely.

Spojené státy jsou pro Ukrajinu nejvýznamnějším dodavatelem vojenské pomoci a od ruské invaze v roce 2022 Washington připravil pro Kyjev desítky balíků zbraní a dalšího materiálu sestavených z existujících amerických zásob. Oznámená pomoc je ovšem založená na jiném mechanismu – a to na zakázkách pro americké zbrojovky, které pak dodávají materiál určený přímo pro Ukrajinu.

„Vybavení pravděpodobně na Ukrajinu nedorazí několik let,“ podotýká Politico. Také agentura AP s odkazem na své zdroje napsala, že vojenská pomoc je součástí americké Iniciativy pro bezpečnostní pomoc Ukrajině (USAI), která zajišťuje dlouhodobé kontrakty obranného průmyslu a dodání zbraní tak může trvat měsíce či dokonce roky.

Přečtěte celý článek