USA směřují k zabavení ruských rezerv, peníze pomohou Ukrajině. Evropská unie stále váhá

před 1 týden 27

KOMENTÁŘ / Volání po tom, aby ruské prostředky uložené v západních bankách byly využity na pomoc Kyjevu a obnovu Ukrajiny, se ozývalo už nějakou dobu. Americká sněmovna teď schválila zákon H.R. 4175, který by prezidentovi umožnil právě takový krok. Vzhledem k tomu, jak malá část devizových rezerv Ruska je uložena v amerických bankách, nejde o velkou sumu. USA ale mohou tímto postupem zvýšit tlak na EU, kde už se hraje o více než 200 miliard dolarů. Guvernérka Evropské centrální banky se ale nadále vyjadřuje skepticky. Unie tak zatím jen vyčlenila zisky z uložených peněz, které by měly putovat na obnovu Ukrajiny.

Z morálního hlediska je asi těžké proti zabavení ruských prostředků vystupovat. Moskva způsobila svou agresí svému sousedovi ohromné škody na majetku a rozsáhlé ztráty na životech. Bylo by jedině spravedlivé, kdyby je alespoň částečně kompenzovala, byť v tomto případě ne dobrovolně. Evropu ale brzdí obavy z reakce ostatních investorů, protože zabavení majetku by bylo porušením mezinárodních finančních pravidel.

Ve válce je povoleno vše

Když kontinentální kongres v roce 1776 debatoval, zda přijmout Jeffersonovo Vyhlášení nezávislosti, někteří opatrnější členové stále váhali, zda použitý jazyk není příliš příkrý. V té době už Američané za sebou měli dvě šarvátky s britskými jednotkami a pozdější druhý prezident Spojených států své kolegy vyzýval k činu slovy: „Jsme ve válce, sakra. Někoho se to dotknout musí.“

Podobně argumentovali i někteří američtí zákonodárci, kteří zákon podporovali. Mezinárodní pravidla podle nich porušil první Vladimír Putin svou nevyprovokovanou agresí a zabavení majetku je v tomto kontextu ospravedlnitelné. Nicméně dá se čekat, že zákon přesto skončí u soudu i v případě, že jej přijme senát a podepíše prezident.

Význam symbolů

Tento krok je tedy jak z hlediska celkové sumy, kterou by mohl Ukrajině přinést, i z pohledu toho, že jeho naplnění je dost nejisté, v tuto chvíli daleko spíš symbolický. Symboly mají ovšem ve válkách velký význam. Spojené státy jsou zároveň, jak správně podotkla guvernérka ECB v lepší pozici ustát případnou nevoli investorů díky tomu, že dolar je mezinárodní rezervní měna.

Pokud by se USA podařilo přesvědčit ostatní země, že zabavení prostředků je extrémním prostředkem využitým jen v extrémní situaci, pak by se časem mohla přidat i EU, což by teprve pro Ukrajinu představovalo významnou pomoc. Zatím předvídatelně negativně reagovala samotná Moskva a její kvazispojenec Peking. Pokud by se odpor omezil na tyto dva státy, šlo by o svého druhu diplomatické vítězství.

Přečtěte celý článek