USA ztrojnásobí počet vojenských expertů na Ukrajině. Pentagon přiblížil cíl jejich mise

před 1 týden 28

Poradci budou spadat pod americké velvyslanectví v Kyjevě, uvedl web Voice of America s odvoláním na server Politico. Primárním účelem vyslání expertů by měla být koordinace nedávno odsouhlasené americké pomoci napadené zemi. Součástí podpory mají být i různé zbraňové systémy, které si vyžadují zaškolení personálu odborníky.

ČTĚTE DÁLE: Co USA pošlou Ukrajině? Klíčové náboje i protivzdušné střely. Potravu pro HIMARS zatím ne

„V průběhu tohoto konfliktu ministerstvo obrany přezkoumávalo a upravovalo naši přítomnost v zemi podle bezpečnostního vývoje. V tuto chvíli zvažujeme vyslání několika dalších poradců, kteří by posílili Úřad pro obrannou spolupráci na velvyslanectví v Kyjevě,“ upřesnil mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Na Ukrajinu by mohlo dorazit asi šedesát amerických poradců. Měli by navázat na práci současné skupiny expertů. Podle zdrojů Voice of America z amerického ministerstva obrany v současné době na Ukrajině působí v roli poradců kolem dvaceti lidí.

Za americkou pomoc v pondělí znovu veřejně poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jako prioritu vnímá zabezpečení ukrajinského vzdušného prostoru a co nejrychlejší dodání přislíbených zbraní.

Realizaci americké pomoci Ukrajině se během své pondělní návštěvy Kyjeva věnoval i republikánský senátor Tom Kean Jr. O svých dojmech se podělil na sociální síti X. „Víme, že potřeby Ukrajiny jsou naléhavé. Každý den Rusko bombarduje vaše vojáky v předních liniích a zabíjí nevinné civilisty v jejich domovech raketami a drony,“ řekl během setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenskym senátor. Americkou pomoc vnímá jako zásadní věc pro zastavení ruských útoků.

Rusko mezitím v noci na úterý znovu ostřelovalo mj. Oděsu, Charkov a Kyjevskou oblast. Intenzivní boje probíhají v okolí Avdijivky a města Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Přečtěte celý článek