Útok na zpravodajský server agentury ČTK. Hackeři vydali falešné zprávy o atentátu na Pellegriniho

před 1 týden 19

Na zpravodajském webu agentury ČTK České noviny se v úterý dopoledne objevily dvě smyšlené zprávy. Kdo za hackerským útokem stojí, zatím není jasné. Případem se již zabývá Bezpečnostní informační služba (BIS) a další úřady. Agentura ČTK se od textů distancovala a před rizikem varovala.

Česká tisková kancelář (ČTK) v úterý informovala o tom, že byly na jejím zpravodajském webu České noviny neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jednalo se o zprávu o atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho, který měla zmařit Česká republika a druhou navazující zprávu o údajném mimořádném prohlášení ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) k témuž tématu.

„Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala,“ okomentovala útok kancelář.

Falešnými zprávami se zabývá BIS. „Vzhledem k tomu, že bezpečnostní informační služba figurovala v obou fakeových zprávách, tak se BIS o jejich původce zajímá. Ale podrobnosti vám v tuto chvíli sdělit nemohu,“ řekl Radiožurnálu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Agentura ČTK funguje od 28. října 1918. Veřejnoprávní agentura, jež nese od rozpadu československého státu v roce 1993 jméno Česká tisková kancelář, v současnosti vydává každý den stovky zpráv, fotografií, grafů, zvukových záznamů nebo videí.

Stejné jako u Českého rozhlasu a České televize kontroluje i činnost ČTK rada volená Poslaneckou sněmovnou, na rozdíl od rozhlasu a televize ale agentura nemá zaručený příjem z koncesionářských poplatků a od roku 1996 ani nepobírá žádné státní dotace. Na svou činnost si proto agentura vydělává prodejem zpravodajství. ČTK získala v roce 2021 dokonce koupila fotobanku Profimedia.

Přečtěte celý článek