Už to prasklo. Kdo má byt nebo dům, musí v roce 2024 splnit nové nařízení. Jinak dostane pokutu 400 tisíc Kč

před 1 měsíc 84

Je to zvláštní. Lidé si většinou přejí, aby měli co možná nejvíce majetku, jenže potom zjišťují, jaké všechny povinnosti se s tím pojí. Někdy to vypadá skoro tak, že se stát snaží těm movitějším hodně znepříjemňovat život a házet jim jeden klacek pod nohy za druhým. Občas to dorůstá do takových rozměrů, že vyhovět všem nařízením už prakticky není ani možné, případně se to prostě nevyplatí.

Majetek na obtíž

Hodně zabrat teď dostávají především majitelé nemovitostí. Začala se totiž zvedat daň z nemovitostí, což bude pravděpodobně trvat i v následujících letech. Navíc se ukazuje, že si se svými domy a byty možná nebudete moci dělat to, co se vám zachce. Chystá se totiž vyšší ochrana nájemníků, která však omezí práva majitelů. A do toho Evropská unie chce, aby všechny domy splňovaly jí vytyčený nároky na energetickou efektivitu, což v řadě případů bude znamenat nutnost rekonstrukce.

A aby toho nebylo málo, od začátku roku 2024 je v platnosti nový stavební zákon. Ten byl mnohokrát změněn a odborníci z jeho současné podoby mají velké obavy, jelikož by mohl způsobit, že se v České republice načas zcela přestane stavět. A to v době, kdy už i tak panuje nedostatek bytů.

Možná si říkáte, že jde o věc, která se dotýká především velkých stavitelů a developerů. V menším možná i těch, kdo si chtějí například postavit vlastní rodinný dům. Od 1. července 2024 začne zákon platit v plném nasazení a ukazuje se, že se svým způsobem dotýká úplně všech majitelů nemovitostí.

Vyjde to velmi draho

Jde totiž o to, že každý, kdo má v Česku nějakou nemovitost, musí dle nového stavebního zákona uchovávat projektovou a stavební dokumentaci. A to takovou, která odpovídá tomu, jak byla daná stavba skutečně provedena. Rozhodně tedy nestačí mít jen nějaké návrhy a původní projekty, když potom stavba prošla dalšími úpravami.

Zajímavé přitom je, že nejde pouze o stavby, které byly zahájeny poté, co vešel nový stavební zákon v platnost. Vztahuje se zpětně na úplně všechny stavby. Dokumentaci musíte mít v pořádku tedy i u starších domů. A pokud ji nemáte, musíte ji zkrátka nechat zpracovat.

Čtěte také: Byt za 1 milion korun. Stát se zbavuje majetku za pár korun, Češi to berou útokem. Takhle levné bydlení ještě nebylo

Možná si říkáte, že něco takového přeci stejně nebude nikdo kontrolovat a vymáhat. To by se vám však mohlo opravdu hodně vymstít, jelikož pokuty jsou zde nastaveny skutečně vysoko, což dokládá, že tomu stát přikládá značnou váhu. Pakliže správnou dokumentaci nedokážete předložit, může vás to stát až 400 tisíc korun.

Foto: Shutterstock, zdroje: Hypoindex, Seznam Zprávy

Přečtěte celý článek