Vláda splní část požadavků zemědělců, řekl ministr Výborný. Chce zabránit protestům

před 1 měsíc 40

Vláda letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství. Po jednání se zástupci zemědělských organizací, které hrozí protesty, to dnes novinářům řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podobné požadavky byly mezi pěti podmínkami Zemědělského svazu a Agrární komory pro to, aby nepřikročily k protestu zemědělců 7. března v Praze. Rozhodnutí, zda budou protestovat, je na zemědělcích, dodal Výborný.

Ministr jednal s předsedou Zemědělského svazu Martinem Pýchou a prezidentem Agrární komory Janem Doležalem. Podpora z národních zemědělských dotací se podle Výborného letos posílí v programu na podporu životní pohody zvířat z dosavadních 672 milionů korun o 550 milionů korun. Na dvou miliardách korun na slevy na sociálním pojištění zaměstnanců v zemědělství pro příští rok je dohoda s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), řekl ministr.

Výborný zopakoval, že vláda bude pokračovat v omezování byrokracie v zemědělství, jako příklad uvedl zrušení podmínky dokládání bezdlužnosti u investičních podpor. Ministerstvo zemědělství podle něj také zjišťuje rozsah kontrol v zemědělství a jejich potřebnost, cílem je odstranění opakovaných kontrol. Ministr připomněl i plán letos zacílit na střední zemědělské podniky investiční podporu v objemu až tří miliard korun, což oznámil už po čtvrteční schůzce se zemědělci.

Cesta traktorů na Prahu má pět let zpoždění. Proč se bouří zrovna teď?

Zemědělci žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Evropskému zemědělství by podle ministra mělo pomoct také omezení dovozu obilovin a olejnin z Ruska. S ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) hledá na unijní úrovni cesty, jak tomu do budoucna zabránit, řekl. Česka se podle něj problém přímo netýká, protože sem dovoz z Ruska nesměřuje, ale snižuje ceny zemědělských komodit.

Vláda podle Výborného naplnila naprostou většinu požadavků zemědělských skupin a posun ve vyjednávání zástupci zemědělských spolků ocenili pozitivně. Zároveň se společně shodli na tom, že se o podmínkách nedá jednat formou ultimát. Splněny podle Doležala nejsou například požadavky na návrat zdanění zemědělské půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem nebo na zvýšení národních dotací na úroveň z roku 2022. Chybí také slib akutního záchranného balíčku pro zemědělce, než začne znovu fungovat trh.

Přečtěte celý článek