V Arizoně schválili poslanci zrušení 160 let starého zákona. Zakazoval téměř všechny potraty

před 1 týden 33

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve středu schválili zrušení zákona z roku 1864, který zakazoval potraty s výjimkou ohrožení života matky. Zákon starý 160 let se stal vymahatelným po rozhodnutí státního nejvyššího soudu za začátku dubna. Jeho zrušení teď musí odsouhlasit ještě Senát, souhlas většiny senátorů je podle stanice NBC News velmi pravděpodobný.

Phoenix 23:53 24. dubna 2024

Lednové protesty proti zákonům omezujícím potraty na Floridě

Jeden z mnoha protestů proti zákazu potratů, ke kterým po zrušení přelomového rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade došlo | Zdroj: Profimedia

Zákon na zákaz potratů z roku 1864 stanovuje až pětileté vězení pro kohokoli, kdo pomůže s umělým ukončením těhotenství. Neobsahuje žádné výjimky pro oběti znásilnění ani incest.

Při středečním hlasování se tři republikáni z arizonské Sněmovny reprezentantů připojili k demokratům a podpořili zrušení zákona z doby občanské války. Senát by mohl hlasovat o zrušení zákona ve třetím čtení už příští středu.

Jakmile se tak stane, demokratická guvernérka Katie Hobbsová zrušení nejspíš rychle podepíše. Už po verdiktu soudu Hobbsová a její generální prokurátorka Kris Mayesová slibovaly, že lékaři za interrupce nebudou stíháni ani po dobu platnosti starého zákona.

Potratové pilulky se mohou omezit, rozhodl americký odvolací soud. Přípravek zatím ale zůstává dostupný

Číst článek

Výsledek hlasování ocenila i mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová s tím, že „je to dobrá věc“ a „postupujeme správným směrem“.

Původní opatření přijalo regionální zákonodárné shromáždění skoro 50 let předtím, než se Arizona stala státem Spojených států amerických, a nejvyšší soud se zabýval otázkou, zda může dál platit. O věci rozhodovala šestice soudců jmenovaná Republikánskou stranou a poměrem čtyř hlasů ku dvěma dala zákazu zelenou.

Tento spor by mohl z potratů učinit klíčové téma listopadových voleb v Arizoně, která je považovaná za jeden z rozhodujících států pro volbu prezidenta.

V červnu 2022 nejvyšší soud Spojených států amerických zrušil přelomové rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade z roku 1973, které stanovilo právo na potrat plošně v celých Spojených státech přibližně do 22. týdne těhotenství.

Od té doby o pravidlech pro potraty rozhodují jednotlivé státy, čehož politici Republikánské strany využili ke striktnímu omezení přístupu k tomuto typu zdravotní péče. Zákaz interrupcí teď platí ve čtrnácti státech, v dalších sedmi jsou výrazně omezeny.

ČTK

Přečtěte celý článek