V bojích na Ukrajině padlo přinejmenším 50 tisíc ruských vojáků, píše BBC. Skutečný počet bude vyšší

před 4 týdny 30

Ve válce, kterou na Ukrajině rozpoutala Moskva před více než dvěma roky, padlo přinejmenším přes 50.000 ruských vojáků, zjistila ruská služba BBC a server Mediazona. K bilanci média dospěla na základě informací z otevřených zdrojů, tedy ze zpráv médií, ze hřbitovů, oznámení činitelů či příspěvků příbuzných na sociálních sítích. Skutečný počet zabitých bude zřejmě výrazně vyšší.

Podle odhadů BBC může být skutečný počet padlých až dvojnásobný, tedy kolem 100.000 ruských vojáků, a to bez započtení bojovníků ze separatistických útvarů na východě Ukrajiny. Vojáků z takzvané Doněcké lidové republiky (DNR) a Luhanské lidové republiky (LNR), tedy mezinárodně neuznaných proruských separatistických útvarů, které Moskva nejprve podporovala a poté se je rozhodla anektovat, mohlo podle BBC padnout kolem 23.400. Zabitých na ruské straně tak může být kolem 123.400, píše BBC.

V případě vojáků z Ruska přitom nejméně 43 procent padlých nebylo v době zahájení invaze spojeno s ruskou armádou, uvádí BBC. V současné době podle ní představují 18 procent potvrzených ztrát vězni, 13 procent dobrovolníci a 12 procent mobilizovaní vojáci.

U dalších 28 procent padlých média nebyla schopna zjistit, kam je zařadit. Je to dáno především tím, že ruští představitelé nyní poskytují mnohem méně podrobností o zabitých než na začátku války, vysvětlila BBC. Většinu příslušných nekrologů nicméně podle ní doprovázejí fotky v civilním oblečení, a tudíž se lze domnívat, že většina těchto lidí neměla před válkou vztah k ruským ozbrojeným silám. Je tedy možné, že až 70 procent ruských bojových ztrát představují lidé, kteří šli na frontu z civilu, míní stanice.

BBC dále píše, že bojů se účastní nadále i branci, a to navzdory slibům Vladimira Putina, že se tak nestane. Dvojice médií zjistila jména nejméně 101 vojáků povinné vojenské služby, kteří zemřeli během invaze na Ukrajinu. Někteří z nich padli při střežení hranic v ruské Belgorodské oblasti a formálně se invaze neúčastnili, nicméně byli pod palbou a tyto pozice by měly střežit profesionální jednotky, upozornila BBC.

Moskva ani Kyjev vlastní ztráty nezveřejňují, nicméně vysoký počet padlých nebo zraněných mezi vojáky kvůli ruské invazi do země je odhadován také v případě ukrajinské armády. Deník The New York Times loni v srpnu citoval představitele USA, podle nichž padlo kolem 70.000 ukrajinských vojáků a dalších až 120.000 jich bylo zraněno. Ruské ztráty tehdy list odhadl na až 120.000 zabitých a dalších až 180.000 zraněných.

Přečtěte celý článek