V Bruselu začíná summit EU, bude jednat o Blízkém východě a Ukrajině

před 2 týdny 34

foto Ilustrační foto - Německý kancléř Olaf Scholz hovoří s novináři před dnešním zahájením unijního summitu v Bruselu. 21. března 2024. 

Brusel - V Bruselu dnes večer začíná mimořádný summit EU, na kterém budou šéfové států a vlád řešit zejména situaci na Ukrajině, na Blízkém východě, vztahy s Tureckem a ve čtvrtek pak i konkurenceschopnost Evropské unie. Česko bude na jednání zastupovat premiér Petr Fiala, který do Bruselu míří rovnou z cesty do Spojených států. Summit začíná večeří a lídři se ještě před jeho zahájením setkají na slavnostní recepci pořádané belgickým králem Philippem. Premiér Fiala má ještě předtím v plánu jednat v sídle NATO se šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem, nizozemským premiérem Markem Ruttem a dánskou předsedkyní vlády Mette Frederiksenovou.

Při pracovní večeři by se na summitu měla probírat veškerá témata týkající se vnějších vztahů. Jak plyne z návrhů závěrů schůzky, evropští vůdci opět vyjádří pevnou podporu Kyjevu a ostře odsoudí pokračující ruské letecké a raketové útoky, které v posledních dnech zasáhly zejména energetickou infrastrukturu. "Evropská rada zdůrazňuje potřebu poskytnout Ukrajině urychleně protivzdušnou obranu a urychlit a zintenzivnit dodávky veškeré nezbytné vojenské pomoci, včetně dělostřelecké munice," píše se v poslední verzi závěrů, kterou má ČTK k dispozici.

Dalším velkým tématem pro dnešní večer bude Blízký východ. "Evropská rada důrazně a jednoznačně odsuzuje íránský útok na Izrael," stojí v navrhovaných závěrech. Ohledně těchto dvou témat neexistují, pokud jde o navrhované závěry, mezi zeměmi EU výraznější spory. Problémové je nicméně téma vztahů s Tureckem, kde většina členských států podporuje jejich posílení i vzhledem ke stabilitě v celé oblasti, kvůli sporům v řadě otázek s tím má ale problém Kypr. Očekává se tedy bouřlivější debata.

Přečtěte celý článek