V Budapešti proti Orbánovi protestovalo 10.000 lidí, opozice chystá novou stranu

před 1 měsíc 58

foto Maďarská opozice dnes u příležitosti státního svátku uspořádala v Budapešti protivládní demonstraci, které se podle odhadů agentury AP zúčastnilo asi 10.000 lidí. 15. března 2024.  This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Budapešť - Maďarská opozice dnes u příležitosti státního svátku uspořádala v Budapešti protivládní demonstraci, které se podle odhadů agentury AP zúčastnilo asi 10.000 lidí. Nový opoziční lídr Péter Magyar, podnikatel s někdejšími vazbami na vládní stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, během protestů oznámil, že se chystá založit novou stranu s cílem zbavit Fidesz po 14 letech moci. Orbán dnes předtím během oslav vyzýval voliče ke vzpouře proti Bruselu a varoval před zatažením Maďarska do války s Ruskem.

"Ať už má Evropská unie jakékoli chyby, je to klub, jehož jsme členem," prohlásil Magyar ve svém projevu na demonstraci a zdůraznil význam spolupráce s Bruselem. "Bez demokracie se dá žít, ale opravdu to za to nestojí," řekl v narážce na autokratické způsoby Orbánova vládnutí. Dodal, že Orbánův režim lze porazit v demokratických volbách "možná dříve, než si mnozí myslí".

Magyar je bývalým manželem někdejší ministryně spravedlnosti a Orbánovy spojenkyně Judity Vargové. Ta odstoupila z veřejného života před měsícem kvůli aféře s kontroverzním udělením prezidentské milosti, která stála křeslo i samotnou hlavu státu Katalin Novákovou, připomíná AP. Magyar tak má dobrý přehled o fungování Orbánovy strany a v posledních týdnech vyzýval k zásadní změně a zveřejňoval citlivé informace o vnitřním chodu maďarské vlády.

Magyarovy příspěvky na internetu a rozhovory v médiích si získaly vysokou sledovanost. Podle průzkumu agentury Median z tohoto týdne slyšelo o jeho vstupu do politiky 68 procent voličů, z nichž 13 procent uvedlo, že jeho stranu pravděpodobně podpoří. Sám Magyar tvrdí, že jeho nová strana se má stát alternativou k roztříštěné maďarské opozici.

"Pokud maďarští voliči konečně uvidí skutečnou politickou sílu, která se nedá podplatit ani vydírat, která je čestná, upřímná, otevřená a bez extrémů, pak čím dál více lidí uvěří, že existuje naděje na změnu... po desetiletích v politické bažině," řekl Magyar dále v projevu, v němž také obvinil Orbánovu vládu z korupce a mizerného hospodaření.

Orbán u příležitosti dnešních oslav státního svátku, kterým si Maďarsko připomíná začátek protihabsburské revoluce z roku 1848, vyzval ke vzpouře proti Bruselu, který se podle něj snaží zatáhnout Maďarsko do války a vnutit mu své představy, jež odporují maďarskému cítění. Maďaři podle něj už nejsou ve svém odporu osamoceni, po Slovácích se prý probouzejí i Češi a další národy. Orbán se tak podle AP před červnovými volbami do Evropského parlamentu především snaží mobilizovat své příznivce pod praporem pravicového populismu a burcuje je, aby mu pomohli "okupovat Brusel".

Přečtěte celý článek