V Česku chybí 70 tisíc dárců krve. Jaké jsou podmínky a jak je to u homosexuálů

před 1 měsíc 67

Krev mohou v České republice darovat zdraví lidé od 18 do 65 let života. S výjimkou homosexuálů, což se od července zřejmě změní. Nyní podle odborníků chybí asi sedmdesát tisíc dárců. Deník přináší přehled stanovených podmínek i chystaných novinek. Odebraná krev bude kupříkladu moderněji testována na viry.

Kdo smí darovat krev?
Krev může darovat zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let, který váží alespoň padesát kilo, netrpí onemocněním jater, ledvin, srdce či cév, neprodělal rakovinu, není alkoholik, HIV pozitivní či nemá třeba žloutenku. Celý seznam výjimek je uveden na webu Červeného kříže.

Kolik dárců chybí?
Společnost pro transfuzní lékařství doporučuje, aby na odběrových zařízeních byla registrována tři procenta populace. „Počet registrovaných dárců se pohybuje kolem 250 tisíc. Mělo by jich být přes 300 tisíc. Je tedy třeba dalších asi 70 tisíc dárců,“ uvedl pro Deník Jaroslav Hornych z Českého červeného kříže.

Darování krve. Ilustrační snímek

Přišla vám esemeska z nemocnice? Výzvu neignorujte, krve je nedostatek

Co krevní skupiny?
Nejvíc Čechů – 42 procent – má krevní skupinu A. „Obyvatel s krevní skupinou 0 je u nás 39 procent, krevní skupinu B má 15 procent a AB pouhá 4 procenta populace,“ zmínil Hornych.

Jaká krev chybí?
Podle Hornycha je zřejmé, že množství krevních konzerv skupiny AB je nejmenší. Proto se podle něj může zdát, že při vyšším nároku na použití krve skupiny AB může vzniknout její nedostatek. Pacientů s krevní skupinou AB je ale mnohem méně než například těch s krevní skupinou A. „Za mimořádných situací může být nedostatek krve kterékoli krevní skupiny,“ upozornil.

Podle přednosty transfuziologického úseku z Ústavu hematologie a krevní transfuze Jana Loužila se potřeby mění střídavě. „Nedá se říci, že by vysloveně některá krevní skupina nyní chyběla. U nás je to dle potřeb našeho oddělení,“ podotkl pro Deník. Krevní barometr, jakou krev zrovna potřebují, aktualizují na webových stránkách ústavu.

Průběh odběru

  1. Přidělení pořadového čísla
  2. Kontrola dokladů a dotazníku, zaevidování
  3. Odběr vzorku krve na vyšetření krevního obrazu před odběrem
  4. Zhodnocení zdravotního stavu na základě výsledku krevního obrazu, krevního tlaku a dotazníku. Na základě zjištěných skutečností bude rozhodnuto, jestli můžete darovat krev (plazmu, destičky…)
  5. Občerstvení před odběrem
  6. Omytí předloktí před odběrem, vydání žetonů a stravenky na občerstvení po odběru
  7. Odběr krve (plazmy, trombocytů), odpočinek po odběru
  8. Vydání potvrzení o odběru, potvrzení parkovacího lístku

Zdroj: Fakultní nemocnice Brno

Postup se může v různých zdravotnických zařízeních kosmeticky lišit. Za darování krve neposkytují transfuzní oddělení žádnou finanční odměnu. Dárcům ale náleží hrazené pracovní volno. Některé zdravotní pojištění jim poskytuje benefity z fondu prevence.

Co kontrola krve?
Ze vzorků krve zdravotníci vyšetří krevní obraz, udělají test na žloutenku typu B a C, syfilis či HIV. A též vyšetří nepravidelné protilátky. „Ministr zdravotnictví prosadil úpravu vyhlášky o lidské krvi, která v oblasti testování odebrané krve zajistí s účinností od letošního července modernější způsob testování virových onemocnění,“ vzkázal Deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Počty lidí připravených absolvovat odběry krevní plazmy v posledních dvou letech klesají v celé Evropě. Ilustrační foto.

Odběr krve za peníze? Češi spíš chtějí pomáhat, plazmy je ale pořád nedostatek

Změna u gayů?
Od července zřejmě budou moci krev darovat i homosexuálové. Společně s vyhláškou o lidské krvi totiž ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) otevřel i debatu nad úpravou dotazníku a doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství. Dnes totiž musí potenciální mužský dárce uvést, zda měl v posledním půlroce sex s mužem.

Nově by mělo být případné rizikové sexuální chování hodnoceno bez ohledu na orientaci člověka. Změnu inicioval místostarosta středočeských Úval Miloš Ulrich (TOP 09). „Před pár lety jsem chtěl darovat krev. Zjistil jsem ale, že nesmím. Je to diskriminační relikt z 90. let,“ řekl Deníku.

Redefinici rizikového sexuálního chování zformulují odborníci. „Úprava je ve fázi příprav. Její přesná podoba bude známa na přelomu května a června 2024,“ dodal Jakob.

Historie krevních skupin
Ve středu 3. dubna uplyne 151 let od narození profesora Jana Janského, který v roce 1907 klasifikoval krevní skupiny. Označil je I. až IV. Potvrdil tak existenci krevních skupin, na kterou už v roce 1901 poukázal rakouský nositel Nobelovy ceny Karl Landsteiner. Dnes je známe pod označením A, B, AB a 0.

Ocenění
Za první odběr dárci dostávají odznáček Krůpěj krve. Následně jsou oceněni bronzovou (za 10 odběrů), stříbrnou (za 20 odběrů) a zlatou (za 40 odběrů) medailí profesora Jana Janského. Za 80, 120 a 160 odběrů získávají postupně Zlatý kříž Českého červeného kříže 3., 2. a 1. třídy. Nejvyšším oceněním je za 250 odběrů plaketa Českého červeného kříže Dar krve – dar života.

Přečtěte celý článek