V Česku se prodává hrozné máslo. Raději ho vůbec nekupujte, i když vás láká cenou

před 2 měsíce 49

Některé obchodní řetězce v České republice hřeší na to, že se lidé v problematice másla příliš nevyznají. Jejich hlavním kritériem je cena a domnívají se, že pokud něco nese označení máslo, je to to jediné správné a nemohou v tom stejně být žádné odlišnosti. Ovšem to je pravda jen do určité míry.

Obchody prodávají všechno možné

Pochopitelně platí, že aby něco mohlo nést označení máslo, musí to být v pořádku především z hlediska obsahu mléčného tuku. Toto označení může nést pouze výrobek, který obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, ale zároveň méně než 90 %. V Česku se ustálila výroba s 82 % tuku.

Zároveň obsah vody v másle nesmí překročit hranici 16 %. Přestože tento údaj na obalu výrobku nemusíte najít, pro výrobce je závazný a nesmí ho porušit. Pakliže by ve výrobku bylo více vody, už jde o klamání zákazníků. A abychom měli složení kompletní, pravé máslo může obsahovat maximálně dvě procenta mléčných netuků v sušině.

Možná vás překvapí, že to vše je možné splňovat, a přesto lze prodávat máslo, které není zrovna kvalitní. Dříve se tu podobné zboží nevyskytovalo, ale v poslední době ho obchodní řetězce v zájmu maximalizace zisků vozí ve velkém.

Jde o máslo, které trávilo velmi dlouhou dobu v mrazácích. Obvykle v podobě státních zásob, které se po čase vyměňují. Aby se na tom ale aspoň trochu vydělalo, pošle se takové máslo ještě do prodeje. V řadě zemí ho ale vůbec nechtějí, a tak často končí právě v Česku, kde ho obchodní řetězce berou všemi deseti. Vědí totiž, že když udělají pěknou akci, přilákají do obchodů zákazníky a bez problému ho vyprodají.

Rozdíl v másle je velký

Stolní máslo je z mrazírenských zásob, kde smí být skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotě minus 18 °C a nižších. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny,” uvádí k tomu server dTest. V obchodech si tak můžete koupit máslo, které je staré klidně dva roky.

Naopak to, co většina zákazníků chce a co si myslí, že kupuje, i když pořizuje takto starý výrobek, je čerstvé máslo. To je výrobek, který se může prodávat maximálně 20 dní od data, kdy byl vyroben. Už z logiky věci je jasné, který z nich je lepší.

Čtěte také: Do obchodů se dostalo otřesné máslo, Češi ho kupovali po kilech. Okamžitě ho musíte vyhodit, jinak na to zle doplatíte

Starší máslo, byť bylo zmražené, může výrazně častěji jevit projevy žluknutí. Kromě toho, že potom nemá vůbec dobrou chuť a navíc zavání, může být v této podobě i velmi škodlivé. Rozhodně se tedy vyplatí porozhlédnout se po kvalitním čerstvém másle a nekupovat to staré, i když na něm ušetříte pár korun.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek