"V Česku víte, že se Rusko nezastaví na Ukrajině," řekl Biden před jednáním s Fialou

před 2 týdny 35

 Reuters

"Spojené státy jsou významným dodavatelem zkapalněného plynu do Evropy, což nám pomohlo se zbavit závislosti na Rusku," řekl Fiala během úvodního setkání s americkým prezidentem.

"Potřebujeme se vyrovnat s výzvami, jako jsou ruská agrese na Ukrajině, terorismus či složitá situace na Blízkém východě," uvedl dále. 

Biden ocenil především českou podporu Ukrajiny, konkrétně snahu zajistit pro Ukrajince dělostřeleckou munici. "Jste skvělým spojencem, jsme si stále bližší, jsme silnější, prohloubili jsme obrannou spolupráce, společně pracujeme i na čisté energii. Vážím si toho, jak pomáháte Ukrajině," prohlásil Biden. Dále řekl, že je důležité aby Kongres schválil zákon o pomoci válce zasažené zemi. "Vy v Česku víte, že se Rusko nezastaví na Ukrajině," dodal.

Premiér zmínil rovněž loňský podpis dohody o obranné spolupráci se Spojenými státy či schválený nákup amerických letounů páté generace F-35. V závěru setkání pak mluvil o dlouhé tradici česko-amerických vztahů, které jsou podle něj silné. V této souvislosti připomněl například pobyt prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v USA či bývalou americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou, která se narodila v Česku.

"Spolupracujeme v podnikání a obchodu a co je nejdůležitější - sdílíme stejné hodnoty," uvedl dále Fiala. "Naše spolupráce je významná pro stabilitu ve střední a východní Evropě," uzavřel český premiér. 

Fiala ještě před setkáním prohlásil, že česko-americké vztahy jsou vynikající a jeho návštěva je toho důkazem. S Bidenem chtěl hovořit o mezinárodní situaci, která není jednoduchá, i o ekonomických vztazích mezi Českem a Spojenými státy, které se v poslední době rozvíjejí a je třeba jim dát impuls.

Český premiér považuje za symbolické, že jeho návštěva se koná v roce, kdy si Česko v březnu za přítomnosti bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Praze připomnělo čtvrtstoletí od vstupu do Severoatlantické aliance.

Video: "Naprosto nadstandardní." Reportér popsal výjimečný rozměr Fialovy cesty do USA (15. 4. 2024)

Přečtěte celý článek