V eurovolbách se utká třicet stran. Seznam zveřejnilo ministerstvo

před 1 týden 20

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v ČR. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedlo dnes ministerstvo na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Eurovolby by v ČR vyhrálo ANO, druhé místo patří Spolu. Uspěli by i Motoristé s Přísahou

Při minulých volbách před pěti lety si Češi mohli vybírat z rekordního počtu 39 uskupení. Na snížení nabídky v letošních evropských volbách mělo vliv i to, že se počet kandidujících koalic zvýšil na zhruba dvojnásobek. Nyní jich je 11, v předchozích eurovolbách jich bylo šest. Samostatné kandidátky letos řádně předložilo 19 stran a hnutí.

Do eurovoleb, které budou v Česku 7. a 8. června, se přihlásily všechny sněmovní strany a hnutí, přičemž z nich jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořila hnutí STAN a SLK. Opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volby do EU parlamentu

Přečtěte celý článek