Podle šéfa protidrogové centrály probíhají desítky kontrol zákazu HHC

před 1 měsíc 54

foto Automat s výrobky HHC a CBD (třetí zleva) v obchodním centru Orlice v Hradci Králové, 7, února 2024.

Praha - Inspekce a policisté právě provádějí po Česku desítky kontrol dodržování zákazu HHC a dalších konopných látek, který platí ode dneška. Policie přistupuje k řešení případů stejně jako u jiných zakázaných látek. Mezidobí s mírnějším přístupem není. ČTK a Právu to dnes řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Nakládání se zakázanými látkami či držení většího než malého množství pro vlastní potřebu je trestné. Malé množství pro vlastní potřebu u HHC je podle šéfa centrály nejvýš deset gramů s účinnou látkou do jednoho gramu, tedy jako u konopí.

"Budeme k tomu přistupovat jako k jiným látkám, které jsou zařazeny na seznamu (zakázaných návykových látek). S tou výjimkou, že u držení malých množství pro vlastní potřebu se budeme přidržovat teorému, který je spojen s THC a konopím, to znamená deseti objemovými gramy a jedním gramem účinné látky v tomto objemu," uvedl Frydrych. Podle něj policie dostala pokyny s doporučeným postupem začátkem minulého týdne.

O zařazení HHC, HHC-acetátu, HHC-O a THCP na seznam zakázaných látek rozhodla vláda v únoru. Zákaz prodeje platí ode dneška, kontroluje ho Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

"Domluvili jsme se s ostatními kontrolními a regulačními orgány, že v rámci svých kompetencí budou provádět kontroly, směřující k ujištění se, že je dodržován zákaz. Pokud Státní zemědělská a potravinářská inspekce a hygienická služba narazí v rámci svých kontrol na výskyt látky v kamenných provozovnách, jejich zázemí a skladech, automatech, volají policii... Podle mých informací se to děje aktuálně v několika desítkách případů v republice," uvedl Frydrych. Dodal, že policie reaguje i na hlášení lidí. Podle šéfa centrály "stovky kontrolorů po republice kontrolují stovky prodejen" a akce není mimořádná.

Držení malého množství pro vlastní potřebu je ode dneška přestupek, hrozí pokuta až 15.000 korun. Mít větší množství je pak trestné, hrozí vězení. Trestné je i jiné nakládání jako dovoz, vývoz, prodej či přechovávání látek. "Žádné mezidobí (s mírnějším přístupem) není. Trestní právo žádnou benevolenci nezná," řekl šéf centrály. Podle něj centrála před dvěma týdny ministerstvu zdravotnictví navrhla zákaz dalších 11 konopných látek.

Podle vlády má být zákaz dočasný. Od ledna by měl platit zákon s regulací takzvaných psychomodulačních látek, mezi které by pak mělo patřit i HHC. Prodej by byl možný za stanovených podmínek jen v kamenných prodejnách, výrobky by nemohly pořídit děti.

Přečtěte celý článek