V Indonésii skončily největší jednodenní volby na světě. Výsledek bude jasný za měsíc

před 2 měsíce 74

V Indonésii skončilo hlasování v prezidentských, parlamentních a místních volbách, píše agentura AFP. Favoritem prezidentských voleb je současný ministr obrany Prabowo Subianto, spojený s režimem někdejšího diktátora Suharta.

Jakarta 10:20 14. února 2024

Indonéská volební komise rozdává čísla hlasovacích lístků pro prezidentské volby v Jakartě.

Indonéská volební komise rozdává čísla hlasovacích lístků pro prezidentské volby v Jakartě. | Zdroj: Reuters

Subianto by podle některých průzkumů mohl získat více než 50 procent hlasů, a zajistit si tak vítězství již v prvním kole. V minulosti již dvakrát neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách, ale pokaždé prohrál s nynějším prezidentem Jokem Widodem.

Ten se ale nemůže ucházet o další mandát, a svého bývalého soka nyní podporuje. Prezidentův nejstarší syn Gibran Rakabuming Raka kandiduje společně se Subiantem na post viceprezidenta.

Kritici Subianta obviňují z válečných zločinů během operací v 90. letech ve Východním Timoru a na Papui a oponenti se  vymezují proti přímé podpoře, kterou získává od nynějšího prezidenta Widoda. 

Subianto se ale v kampani snaží svůj dřívější obraz drsného vojáka vymazat, mimo jiné díky využití umělé inteligence a sociální síti TikTok.

Komplikovaná logistika

Hlavní protikandidát, někdejší guvernér hlavního města Jakarty a bývalý ministr školství, Anies Baswedan úspěšně vsadil kromě sociálních sítí hlavně na ostře sledované televizní debaty. V nich diváky zaujal i poslední z trojice, bývalý guvernér centrální Jávy Ganjar Pranowo.

Volby v Pákistánu vyhráli nezávislí kolem vězněného expremiéra Chána, sčítání hlasů trvalo přes 60 hodin

Číst článek

Indonésie je tvořena 17 000 ostrovy a zahrnuje tři časová pásma, takže logistika voleb byla komplikovaná.

Volební místnosti se nejprve otevřely v nejvýchodnějších provinciích jako Papua, následně v centrálních regionech včetně turisty oblíbeného ostrova Bali a nakonec v západních provinciích a v Jakartě, kde hlasování skončilo v 13.00 místního času.

K volbám bylo pozváno téměř 205 milionů oprávněných voličů, kteří své hlasy mohli odevzdat v 820 000 volebních místnostech. Volební účast nebyla bezprostředně známá. Podle agentury AP se hlasování obešlo bez větších potíží.

Druhé kolo v červnu

Hlasování se mohli zúčastnit i voliči ze zahraničí. Své hlasy odevzdali na určité ambasádě, nebo měli možnost využít korespondenční volby. 

V České republice hlasovalo okolo 300 Indonésanů, dalších 175 voličů žijících na našem území využilo korespondenční volbu. 

Očekává se, že během dne budou vydány neoficiální a prvotní výsledky, které potvrdí Všeobecná volební komise. Oficiální konečné výsledky budou známy přibližně za měsíc, píše AP.

Pokud nezíská ani jeden z prezidentských kandidátů víc než 50 procent hlasů, utkají se dva postupující v červnu v druhém kole voleb.

Jiří Kordík, ČTK

Přečtěte celý článek