V iPhonech by mohla být umělá inteligence od Googlu. Apple domlouvá licenci na jazykový model Gemini

před 1 měsíc 44

Podle agentury Blooomberg a vždy dobře obeznámeného informátora Marka Gurmana, chce Apple do systému iOS dostat umělou inteligenci od Googlu. Obě firmy jsou v současné době ve fázi aktivního vyjednávání podmínek, které by Applu umožnily licencování generativní umělé inteligence Gemini, a to už v chystané podzimní verzi operačního systému iOS 18. Google však není jedinou firmou, se kterou Apple vyjednává. Vyloučena tedy není ani sázka na konkurenční ChatGPT.

Klepněte pro větší obrázek
Apple podle agentury Blooomberg vyjednává s Googlem o licencování jazykového modelu Gemini. Měl by umělou inteligenci v iPhonech (se systémem iOS 18) obohatit o cloudové AI funkce

Už dříve na veřejnost prosákly informace o tom, že Apple interně testuje vlastní umělou inteligenci „Apple GPT“. Jenže vycvičit tento jazykový model stojí neskutečné finanční prostředky. Apple to údajně stojí až několik milionů dolarů denně (!), a tak je dotaz na ostatní giganty s možným využitím již hotového řešení logickým vyústěním této situace. Apple a Google zatím intenzivně vyjednávají podmínky „brandingu“ či případné detaily samotné implementace.

Apple však určitě nevyhodí všechnu svou dosavadní práci na umělé inteligenci do koše. Dá se předpokládat, že k některým svým AI funkcím přidá i ty od Googlu, ostatně přesně tak funguje např. mobilní Galaxy AI od Samsungu. Apple cílí primárně na AI funkce, které pracují přímo na zařízení, a nikoliv na cloudu. A zatím nelze hledat nic jiného, než důraz na bezpečnost a soukromí uživatelských dat. Samotné cloudové AI služby by pak mohly možnosti „on–device“ umělé inteligence značně rozšířit, např. o generování obrázků a textů. I přesto počítáme s tím, že cloudovou AI bude v iOS možné, podobně jako u Samsungů, ručně deaktivovat.

Proč má Gemini i druhý smysl

Pokud by se obě firmy dohodly, zřejmě by podstatně ulehčily stávající napětí vzhledem k regulačnímu dohledu Evropské komise. Google totiž již několik let platí Applu miliardy dolarů ročně za to, že v prohlížeči Safari v systémech iOS a iPadOS zůstává jeho vyhledávač jako defaultní. Licencování Gemini AI by vztah obou firem výrazně narovnalo. Ještě však není nic černé bílém, protože podle Bloombergu Apple už dříve vyjednával i s organizací OpenAI, která stojí za konkurenčním ChatGPT.

První zmínky o chystané umělé inteligenci pro iPhony čekáme již na červnové vývojářské konferenci WWDC. Zcela jistě se nebude jednat o žádné přelomové oznámení, ale spíše jen o nepatrné náznaky. Apple umělou inteligenci v iOS představí se všemi fanfárami až při tradiční zářijové Keynote, na které oznámí i smartphony řady iPhone 16. V zákulisí se šušká, že po hardwarové stránce nemáme čekat žádné přelomové změny. Umělá inteligence by tedy měla být hlavním tahákem nové řady iPhonů.

Zdroj: Bloomberg

Přečtěte celý článek